Wilt u overstappen met uw zakelijk abonnement naar een andere aanbieder van telefonie, internet of televisie? Meestal gaat dit zonder problemen. Maar soms gaat er iets mis. Wat kan er misgaan? En hoe lost u het probleem op?
Let op: deze informatie geldt als u minstens aan 2 van deze 3 voorwaarden voldoet:
- U heeft gemiddeld minder dan 10 medewerkers.
- Uw activa zijn maximaal 350.000 euro.
- Uw netto-omzet is maximaal 700.000 euro.
Overstappen van telecomaanbieder is eenvoudig. Uw nieuwe aanbieder regelt dat u uw telefoonnummer meeneemt. Ook zegt uw nieuwe aanbieder uw abonnement op bij de oude aanbieder. Dit heet de overstapservice. Beide aanbieders informeren u regelmatig over de voortgang van uw overstap. Zo weet u dat de overstap goed en volgens de planning verloopt. Bovendien zorgen beide aanbieders ervoor dat u zo kort mogelijk zonder diensten zit, maximaal 1 werkdag.
Gaat er iets mis met het meenemen van het telefoonnummer?
Heeft u afgesproken dat u uw telefoonnummer(s) meeneemt? En lukt het uw nieuwe aanbieder niet om dit te regelen? Lees wat uw rechten hiervoor zijn en wat u kunt doen:
Wat kan ik doen als ik dubbele rekeningen krijg?
Heeft u gebruik gemaakt van de overstapservice? Dan zegt uw nieuwe aanbieder het oude abonnement voor u op. Is hij het vergeten op te zeggen? Zeg zelf uw oude abonnement zo snel mogelijk op. Dan lopen de kosten niet op.
Krijgt u nu dubbele rekeningen doordat de nieuwe aanbieder de opzegging niet goed heeft geregeld? Dan moet u helaas de rekening van uw oude aanbieder wel betalen. Uw oude aanbieder wist namelijk niet dat u wilde opzeggen en daardoor liep uw oude contract nog door. Maar uw nieuwe aanbieder moet deze extra kosten voor u vergoeden.
Werkt telefonie, internet of televisie niet?
Bij de overstap spreekt u af wanneer uw nieuwe aanbieder begint met het leveren van de diensten. De oude aanbieder mag de diensten pas stoppen als de nieuwe aanbieder bij u de diensten levert. Zo zit u geen moment zonder telefonie, internet of televisie. Soms is dit technisch niet mogelijk, bijvoorbeeld als beide aanbieders dezelfde kabels gebruiken. In dat geval zit u hooguit 1 werkdag zonder diensten.
Bent u al overgestapt? En ontvangt u geen diensten, ondanks dat u de goede datum hebt afgesproken? Neem snel contact met uw nieuwe aanbieder. Hij moet het probleem zo spoedig mogelijk voor u oplossen.
Ongewenste overstap?
Krijgt u een bericht van een telecomaanbieder dat u bent overgestapt? Of dat u binnenkort gaat overstappen? En hebt u geen akkoord gegeven of bent u zich daarvan niet bewust? Dit heet lijnkaping en mag niet. De wet beschermt u tegen ongewenste overstappen.
Een nieuwe aanbieder mag uw abonnement niet zomaar overnemen. Dit mag alleen als u uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. De nieuwe telecomaanbieder moet uw toestemming kunnen bewijzen. Heeft u ‘ja’ gezegd aan de telefoon? Dan is dat niet genoeg. U moet ook schriftelijk akkoord geven. Zonder uw schriftelijk akkoord mag de nieuwe aanbieder de diensten niet overnemen. Omdat de overeenkomst niet geldig is. Hij moet u zo spoedig mogelijk terugzetten naar de oude aanbieder als u erom vraagt.
Hoe geef ik schriftelijk akkoord?
Na het telefoongesprek krijgt u meestal een bevestigingsmail of een brief met het contract. U geeft schriftelijk akkoord door bijvoorbeeld op de mail te antwoorden dat u het contract wilt. Of door het contract met uw handtekening terug te sturen aan de aanbieder.
Wat kan ik doen bij een ongewenste overstap?
Heeft u geen toestemming gegeven voor de overstap? Of alleen telefonisch ? Vraag dan de nieuwe aanbieder om de overstap terug te draaien. Met hem heeft u geen contract. Beweert de aanbieder van wel? Vraag dan om bewijs. Hij moet kunnen aantonen dat u een overeenkomst heeft afgesloten. Lost hij het probleem niet op? Schrijf een klachtbrief aan de nieuwe aanbieder. Neem ook contact op met uw oude aanbieder en vraag om hulp.
Let op: Is er geen geldige overeenkomst? Dan bent u niet verplicht om kosten te betalen aan de nieuwe aanbieder.
Komt u er samen niet uit?
Schakel dan juridische hulp in. Bijvoorbeeld van een advocaat, bedrijfsjurist of rechtsbijstandsverzekering. Bent u lid van een brancheorganisatie? U kunt daar soms ook terecht voor juridisch advies. Daarnaast is het belangrijk dat u uw klacht bij ons meldt. Wij gebruiken uw informatie om te zien of er problemen zijn in de telecommarkt.