Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tariefregels voor telecomaanbieders

Bent u telecomaanbieder? Houd u dan aan de tariefregels voor bellen naar niet-geografische nummers. Dit zijn nummers uit de reeksen 0800, 090x, 18xy, 084, 085, 087, 088, 116 en 14.

Verkeerstarief bij nummers uit de reeksen 084, 085, 087, 088, 090x, 116, 14 en 18xy

Welk verkeerstarief mag u rekenen bij deze nummers?

 1. Bellen naar deze nummers mag niet méér kosten dan bellen naar geografische nummers.
  Maakt u extra verkeerskosten als mensen naar niet-geografische nummers bellen? En kunt u dat bewijzen? Alleen dan mag u méér in rekening brengen.
 2. Bellen naar deze nummers moet binnen de belbundel vallen.
  Valt bellen naar geografische nummers binnen de belbundel? Dan moet dat ook gelden voor bellen naar niet-geografische nummers. U mag pas het buitenbundeltarief rekenen als abonnees hun bundeltegoed hebben verbruikt.
  Mag u extra kosten berekenen voor bellen naar deze nummers (zie punt 1 hierboven)? Dan mogen die extra kosten wel buiten de bundel vallen.
  Alleen bellen naar 090x- en 18xy-nummers mag helemaal buiten de bundel vallen.

Verkeerstarief bij 0800-nummers

Bellen naar 0800-nummers moet helemaal gratis zijn. Bellers betalen zelfs niet hun gewone belkosten. Die betaalt degene die de informatiedienst aanbiedt. Mist u daardoor inkomsten? Dan mag u die tegen groothandelstarief in rekening brengen bij de telecomaanbieder die het gesprek voor u aflevert op het 0800-nummer.

Hoe splitst u het verkeerstarief en het informatietarief bij 090x- en 18xy-nummers?

Bellers naar informatienummers uit de reeksen 0900, 0906, 0909 en 18xy betalen vaak een verkeerstarief én een tarief voor de informatie. Het moet voor de informatieaanbieders en de bellers duidelijk zijn wat ze precies betalen, en waarvoor. Als telecomaanbieder moet u dat mogelijk maken.

Bent u de telecomaanbieder van de beller? De ACM adviseert u dan te werken met het zogenoemde C+S-model. De C staat voor Communicatie, het verkeerstarief. De S staat voor Service, het informatietarief. Het C+S-model hierop neer:

 1. U bepaalt het verkeerstarief (C). Zie de regels 1 en 2 hierboven.
 2. De informatieaanbieder bepaalt het informatietarief (S). Dit kan per nummer verschillen. Bij 090x-nummers kan het ook 0,00 euro zijn.
 3. U stuurt de abonnee een factuur. De kosten voor C en S staan hier duidelijk apart op.
 4. Heeft de abonnee betaald? Dan betaalt u het S-deel door aan de informatieaanbieder. Hierbij kunt u eventuele extra kosten (bijvoorbeeld hogere incassokosten) inhouden.

U bent niet verplicht het C+S-model toe te passen. Maar met het C+S-model weet u zeker dat u zich aan de wet houdt. Meer weten over tarieven? Download dan de beleidsregels.