Nummers voor telecomaanbieders

06- en 097-nummers voor spraak en data

Bent u telecomaanbieder en biedt u mobiele telefonie en datatoepassingen aan? Voor geautomatiseerde toepassingen mag u geen 06-nummers inzetten. Hiervoor moet u 097-nummers gebruiken. Houd u aan de volgende regels.

Wanneer 097-nummers in plaats van 06-nummers?

Er komen steeds meer toepassingen waarin apparaten altijd, of bijna altijd, de nummers kiezen. Daarvoor zijn 12-cijferige 097-nummers uitstekend bruikbaar. Dit geldt voor de volgende soorten toepassingen:

 • Machine to Machine (M2M)
  Zelfstandig werkende apparaten die automatisch met elkaar communiceren. Voorbeelden: slimme energiemeters, navigatiesystemen, dongels voor mobiel internet op laptops, e-readers en bloeddrukmeters.
 • Machine to Human (M2H)
  Zelfstandig werkende apparaten. Voorbeelden: beveiligings- of alarmsystemen die het beveiligingsbedrijf bellen, auto’s die na een aanrijding het alarmnummer bellen.
 • Human to Machine (H2M)
  Zelfstandig werkende apparaten die iemand op afstand instelt. Voorbeelden: beveiligingscamera’s en thermostaten.
 • Human to Human (H2H)
  Verbindingen waarbij mensen met één druk op de knop een geprogrammeerd nummer kiezen om met anderen te communiceren. Voorbeelden: telefoons in liften voor automatische verbinding met een hulpdienst, tablets die alleen sms’jes, apps en mails versturen.

Voor het gemak noemt de ACM al deze geautomatiseerde toepassingen ‘M2M’.

Geef uw klanten het juiste nummer voor de juiste toepassing

U mag voor M2M geen 06-nummers inzetten. Omgekeerd mag u wel spraaktelefonie aanbieden met 097-nummers. U bent, samen met uw wederverkopers en uw klanten, verantwoordelijk voor de nummers die u aan uw klanten geeft.

 • Biedt u een dienst aan met een 06-nummer?
  Zet dan in het contract duidelijk dat de klant het nummer niet mag gebruiken voor M2M. En dat u het nummer omzet in een 097-nummer als hij of zij dat wel wil doen.
 • Biedt u tablets met een SIM-kaart aan?
  Gebruik voor tablets alleen 097-nummers. Met tablets bellen mensen niet zelf. Tablets kunnen prima het internet op met 097-nummers.
 • Wil een klant een 06-nummer gebruiken voor M2M?
  Dat mag niet. Zet in het contract dat u in zo’n geval omnummert. Verander het 06-nummer in een 097-nummer. U bent niet verplicht hiervoor een andere SIM-kaart aan te bieden.
 • Merkt u dat een klant een 06-nummer toch gebruikt voor M2M?
  Neem dan maatregelen om het verkeerde gebruik te stoppen. Doet u dat niet? Dan houdt de ACM u verantwoordelijk voor het verkeerde gebruik. Wij kunnen dan het nummer intrekken of u beboeten.

Geef uw klanten goede informatie over mobiele nummers

U bent verplicht uw klanten goed te informeren over het juiste gebruik van 06- en 097-nummers:

 • online: als klanten hierover informatie zoeken op uw website
 • rechtstreeks: als klanten hierover bijvoorbeeld vragen stellen in uw winkel
 • telefonisch: als klanten hierover vragen stellen aan uw callcenter

Vraag de juiste mobiele nummers aan

06-nummers en 097-nummers kunt u online aanvragen, maar ook met een pdf-formulier.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.