Kruimelpad

Post

Regels voor postvervoerbedrijven

Heeft u in Nederland een postvervoerbedrijf? Dan gelden voor u de regels uit de Postwet. De ACM houdt hier toezicht op. Hieronder leest u de belangrijkste regels.

Briefgeheim

  • Zorg dat het briefgeheim tijdens het postvervoer bij u veilig is. U en uw medewerkers mogen de poststukken niet openen die u zijn toevertrouwd. Ook anderen mogen daar geen kans toe krijgen. U bepaalt zelf hoe u hiervoor zorgt.
  • Kunt u een gesloten poststuk niet bezorgen op het juiste adres? En is niet duidelijk waar het poststuk naar terug moet? Ook dan mag u het niet openen. Dat mag alleen als de rechter dat bepaalt.

Klachtenprocedure

U bent verplicht een klachtenregeling te hebben. Afzenders en ontvangers van post moeten zonder moeite bij u terechtkunnen als ze klachten hebben over uw dienstverlening.

Postcodesystemen

Heeft u gegevens nodig uit postcodesystemen van andere bedrijven? Die bedrijven moeten zulke gegevens vlot aan u doorgeven. Ze mogen hiervoor een vergoeding vragen die uitgaat van de werkelijke kosten.

Gegevens over verhuizingen en tijdelijke bezorgstops

Geadresseerden kunnen verhuizen. Soms willen ze tijdelijk geen post bezorgd krijgen. Er zijn bedrijven, zoals postvervoerbedrijven, die dit bijhouden in hun adressensystemen. Die bedrijven moeten zulke gegevens aan u doorgeven zodra u daarom vraagt. De voorwaarden en tarieven hiervoor moeten redelijk, duidelijk en voor iedereen gelijk zijn.

Afhandeling van elkaars post

Krijgt u in uw poststroom een poststuk dat is verstuurd via een ander postvervoerbedrijf? Dan moet u die post afhandelen binnen een redelijke termijn. De voorwaarden en tarieven hiervoor moeten redelijk, duidelijk en voor iedereen gelijk zijn. Maak hierover afspraken met de andere postvervoerbedrijven.

Toegang tot postbussen

Bedrijven die postbussen beheren, moeten u toegang tot die postbussen geven. De voorwaarden en tarieven hiervoor moeten redelijk, duidelijk en voor iedereen gelijk zijn.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.