Kruimelpad

Post

Registratie van postvervoerbedrijven

Bent u in Nederland actief als postvervoerbedrijf? Dan bent u wettelijk verplicht u te registreren bij de ACM.

Waarom moet u zich als postvervoerbedrijf registreren bij de ACM?

Wij registreren welke aanbieders te maken hebben met de regels uit Postwet. En wij letten erop of deze aanbieders zich aan de regels houden. Iedereen kan het register inzien op onze website. Het register zegt niets over de kwaliteit van de diensten van de geregistreerde bedrijven.

Wanneer moet u zich als postvervoerbedrijf registreren bij de ACM?

U moet zich registreren als u in Nederland bedrijfsmatig geadresseerde poststukken voor bezorging aanneemt, vervoert of sorteert, of als u ze bezorgt. En ook als u hiervoor overeenkomsten sluit met klanten, maar voor de uitvoering andere bedrijven inschakelt. Poststukken zijn brieven, pakketten met een gewicht tot 20 kilo (tot 30 kilo bij verzending vanuit het buitenland), tijdschriften, dagbladen en braillepost.

Bent u een tussenpersoon die alleen adviseert, tarieven vergelijkt of bemiddelt tussen klanten en postvervoerbedrijven? Dan hoeft u zich niet te registreren.

Hoe registreert u zich bij de ACM als postvervoerbedrijf?

  • U kunt zich registreren via onze website. Zorg dat u met de juiste gegevens geregistreerd blijft. Verandert er iets na registratie? Laat dit dan direct aan ons weten met het wijzigingsformulier.
  • Draagt u uw activiteiten op de postmarkt over aan een ander bedrijf? Gebruik dan het overdrachtsformulier.
  • Stopt u met deze activiteiten en neemt niemand ze over? Meld ons dat met het beëindigingsformulier.

Wat kost uw registratie als postvervoerbedrijf?

Registreren is gratis. Als geregistreerd bedrijf betaalt u wel een jaarlijkse vergoeding voor het toezicht. Is uw omzet uit postvervoer in een jaar lager dan 2 miljoen euro? Dan hoeft u de vergoeding niet te betalen. De minister van Economische Zaken bepaalt elk jaar hoe hoog de vergoeding is en vanaf welke omzet u moet betalen. Lees voor meer informatie de Regeling doorberekening kosten ACM.

Als u zich moet registreren maar dat niet doet

Merken wij dat een bedrijf niet bij ons geregistreerd staat, en had dat wel gemoeten? Dan dringen wij er bij dat bedrijf op aan zich alsnog te registreren. In het uiterste geval door een last onder dwangsom op te leggen. Merkt u dat een bedrijf ten onrechte niet in het register staat? Dat kunt u dat hier melden.

Register van telecomaanbieders en postvervoerbedrijven

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.