Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Congestiemanagement: stroompieken voorkomen

Als het elektriciteitsnet vol zit, moeten netbeheerders de ruimte slim verdelen. Dit heet congestiemanagement. Via speciale contracten maken zij afspraken met gebruikers over piekmomenten.

Snel naar:

Congestiegebieden

Congestiemanagement is een tijdelijke oplossing voor het tekort aan transportcapaciteit in congestiegebieden.

Op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland staan alle congestiegebieden in Nederland. In deze gebieden is vaak een tekort aan transportcapaciteit. En in sommige gebieden is er een wachtrij voor nieuwe aansluitingen of het verzwaren van een aansluiting.

Uiteindelijk heeft Nederland een groter en zwaarder elektriciteitsnet nodig. Maar dit duurt een aantal jaren. Tot die tijd verminderen netbeheerders piekmomenten in het net met congestiemanagement.

Congestieonderzoek

In elk congestiegebied moet een netbeheerder binnen 6 maanden de congestieproblemen onderzoeken en een congestierapport publiceren.

In het congestierapport staat in elk geval:

  • op welke momenten de netbeheerder een tekort (congestie) verwacht
  • de financiële grens van de netbeheerder voor het oplossen van congesties
  • alle informatie die netgebruikers nodig hebben om mee te werken aan congestiemanagement
  • de rol van de verschillende partijen in het onderzoek
  • hoeveel flexibel vermogen deze partijen aanbieden
  • hoeveel extra aansluitingen mogelijk zijn door dit aanbod

Contracten voor congestiemanagement

Netbeheerders mogen afspraken maken over congestiemanagement:

  • via capaciteitsbeperkingscontracten
  • via biedingen voor redispatch

In beide situaties geven zij netgebruikers een vergoeding voor flexibel elektriciteitsverbruik.

Experimenten netbeheerders

Wij moedigen netbeheerders aan om ook andere manieren te vinden om meer transportcapaciteit mogelijk te maken. Dit soort experimenten zijn niet wettelijk geregeld en vallen daarom niet onder congestiemanagement. Als wetten en regels zo’n experiment tegenhouden, geven wij soms een ontheffing codes energie.

Voorbeeld

  • Bedrijven die meedoen aan het experiment Smart Grid Westland mogen af en toe zonder extra kosten gebruik maken van extra capaciteit. Netbeheerder Westland laat via digitale berichten en signalen weten wanneer deze capaciteit beschikbaar is. Op deze manier wil Westland de gebruiksmomenten beter verspreiden.
  • In Windpark Wieringermeer mag landelijk netbeheerder TenneT nieuwe windmolens aansluiten via 1 verbinding naar een hoogspanningsstation, in plaats van via 2 verbindingen. Hierdoor kunnen de windmolens vast draaien totdat de 2e verbinding klaar is.

Energietransitie

Congestiemanagement is belangrijk voor de energietransitie. Het geeft netbeheerders de mogelijkheid om op plekken met weinig transportcapaciteit toch partijen aan te sluiten of hun aansluiting te verzwaren. Hierdoor kunnen meer bedrijven verduurzamen via elektriciteit.

Bronnen