Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

REMIT-verplichtingen voor groothandel in energie

REMIT is de Europese verordening voor eerlijke en transparante handel in energie. Hierin staat dat deelnemers aan de energiemarkt moeten zich registreren en voor de markt relevante informatie delen. En marktmisbruik zoals marktmanipulatie en handel met voorwetenschap, is verboden.

Snel naar:

REMIT-verplichtingen

Deelnemers aan de energiemarkt hebben de volgende verplichtingen volgens de REMIT (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparancy):

Wij houden toezicht op REMIT in Nederland. We publiceren regelmatig nieuws en updates over de REMIT-regels.

Verbod op marktmanipulatie

De REMIT-verplichtingen helpen bij het opsporen en tegengaan van marktmanipulatie.

Bij marktmanipulatie krijgen marktdeelnemers een verkeerd beeld van vraag en aanbod, doordat een bedrijf oneerlijk handelt. Hierdoor maken zij misschien verkeerde keuzes. Daarom is marktmanipulatie of een poging daartoe streng verboden volgens de REMIT.

Voorbeeld

  • Een energieopwekker met een aanzienlijk marktaandeel gebruikt dit aandeel om het aanbod aan elektriciteit kunstmatig te verlagen en zo de prijs te beïnvloeden.
  • Een handelaar plaatst erg veel orders met als doel om andere handelaars te verwarren en er zo voor te zorgen dat zij de daadwerkelijke prijs niet goed kunnen inschatten.

Marktmanipulatie kan ook ontstaan door fouten, zoals een verkeerd geplaatste handelsorder.

Verbod op handel met voorkennis

De REMIT-verplichtingen helpen bij het opsporen en tegengaan van handel met voorkennis.

Bij handel met voorkennis handelt een bedrijf op basis van informatie die andere marktdeelnemers niet hebben. Terwijl die informatie openbaar moet zijn. Hierdoor kan het bedrijf betere keuzes maken dan de andere marktdeelnemers. Handel met voorkennis is daarom streng verboden volgens de REMIT.

Voorbeeld

Een energieopwekker heeft onderhoud aan een centrale gepland maar maakt dit niet openbaar. Dit onderhoud heeft een effect op het aanbod van elektriciteit en dus ook op de prijs. Vervolgens handelt deze partij voordat de informatie met de markt is gedeeld.

Bronnen