Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Melding directe lijn

Er zijn elektriciteits- en gasleidingen die een energieproducent rechtstreeks verbinden met een verbruiker. Wat geldt er voor zulke ‘directe lijnen’?

Als u energieproducent en eigenaar van een directe lijn bent

Een directe lijn moet u melden bij de ACM. De regels voor netbeheerders gelden dan niet voor u. U mag de lijn zelf beheren. Gebruik het meldingsformulier directe lijn. Wij registreren uw lijn dan als directe lijn. Iedereen kan het register van directe lijnen inzien op onze website.

Lees hier wat de ACM doet met uw persoonsgegevens.

Rechtszekerheid over directe lijnen

Bij een melding beoordelen wij niet inhoudelijk of het gaat om een directe lijn zoals de wet die omschrijft. Het register zegt daar dus niets over. Wilt u als eigenaar zeker weten dat u niet valt onder de regels voor netbeheerders? Vraag een ontheffing aan. Wij beoordelen dan of het inderdaad gaat om een directe lijn.

Als u verbruiker op een geregistreerde directe lijn bent

Denkt u dat de leiding moet vallen onder de wettelijke regels voor netbeheerders? Dan kunt u bij ons een handhavingsverzoek indienen. Wij bekijken dan of het echt gaat om een directe lijn zoals de wet die omschrijft.

Als u denkt dat het register van directe lijnen niet klopt

Wij vertrouwen op de informatie die producenten aanleveren. Ziet u onjuiste informatie in het register van directe lijnen? Stuur dan een mail naar info@acm.nl. Zet in de onderwerpregel ‘Directie Energie – Directe lijnen’.