Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Rol van de ACM bij computerveiligheid van netbeheerders

De netbeheerders moeten hun eigendommen en processen goed beschermen tegen gevaren zoals een cyberaanval. Zodat zij energie blijven leveren zonder onderbreking. Wie houdt hier toezicht op?

Bescherming van de computers

Hackers kunnen inbreken in de computers van een organisatie en deze stil leggen. Een computerinbraak kan ervoor zorgen dat de netbeheerder geen energie kan leveren. Daarom moeten netbeheerders maatregelen nemen zodat hun computernetwerk beschermd is. Ook moeten zij het elektriciteitsnetwerk en het gasnetwerk beschermen.

Het Agentschap Telecom (AT) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) houden samen toezicht op deze maatregelen. Het AT en wij hebben met elkaar afspraken gemaakt over de rolverdeling. Wij controleren of de netbeheerders zich aan de elektriciteitswet en gaswet houden. Deze wetten geven aan dat het computernetwerk van de netbeheerders beschermd moet zijn. Treden wij op tegen een netbeheerder? Dan heeft het AT meestal de leiding omdat hij meer bevoegdheden heeft.

Zie ook Video digitale weerbaarheid (Wbni)