Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat mag ik vragen voor een aansluiting of afsluiting?

Heeft een consument geen aansluiting op uw warmtenet? Wil hij dat wel? Of: heeft een consument een alternatief gevonden voor de warmteaansluiting? Aansluiten en afsluiten kan meestal. Er gelden verschillende regels en tarieven.

Wil een consument of kleinzakelijke klant een aansluiting op uw warmtenet? En is er ruimte op uw warmtenet? Dan gelden er maximumtarieven. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar hoe hoog deze zijn.

De aansluiting opzeggen

Heeft een klant een alternatief gevonden voor de aansluiting op een warmtenet? Bijvoorbeeld een eigen warmtepomp, of elektrische verwarming? Dan kan hij de aansluiting opzeggen. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden.

Vanaf 2020 geldt er een maximumtarief dat u in rekening mag brengen voor de afsluiting. U kunt de opzegging weigeren wanneer het technisch niet kan. Of als het nadelig is voor andere gebruikers. Dat moet u wel goed kunnen uitleggen.

U moet vooraf goed informeren over de kosten voor opzegging. De voorwaarden voor het opzeggen moet u opnemen in de warmteovereenkomst. Of in de algemene voorwaarden. Dit geldt niet als uw klant een kleinzakelijke klant is.

Zelf afsluiten

U mag een klant afsluiten wanneer deze daarom vraagt. Verder mag u een klant afsluiten van warmtelevering wanneer:

  • Uw klant fraude pleegt
  • De installatie niet veilig is
  • De overeenkomst voor warmtelevering afloopt
  • Uw klant de rekening niet betaalt.

Kan uw klant niet betalen? U mag niet afsluiten bij gezondheidsrisico’s voor de klant zelf of een huisgenoot. Daarvoor moet uw klant binnen een redelijke termijn een verklaring van een arts kunnen tonen. Dit moet een andere arts zijn dan de eigen arts van uw klant.

Kan uw klant de rekening niet betalen? En heeft hij of zij schuldhulpverlening (aangevraagd)? Dan mag u niet afsluiten tussen 1 oktober en 1 april.