Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Warmte leveren als VvE of verhuurder

Verhuurt u een pand en levert u ook warmte? Of: bent u bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en levert u ook warmte? Verhuurders en VvE’s vallen niet meer onder de Warmtewet. Maar klanten hebben nog steeds uitgebreide rechten.

De kosten van warmtelevering door verhuurders vallen onder nutsvoorzieningen of servicekosten. Het huurrecht biedt klanten bescherming bij de levering van warmte. Voor vragen en onderlinge geschillen kunt u terecht bij de Huurcommissie.

Let op: u mag altijd met uw klanten afspreken dat bepaalde wettelijke regels wel van toepassing zijn op uw warmtelevering.

Bent u bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en levert u ook warmte?

Leden van een VvE hebben zelf inspraak in de beslissingen over de manier waarop het gebouw verwarmd wordt. En over de voorwaarden waaronder dat gebeurt.

Uw VvE moet zich wel houden aan de regels die gelden voor het meten van warmte. En VvE’s moeten warmteverbruik meten met individuele meters, warmtekostenverdelers of een kostenverdeelsystematiek. Ook moet u zich houden aan de regels die te maken hebben met de duidelijkheid en begrijpelijkheid van de factuur.

Warmteovereenkomst als verhuurder

Bent u als warmteleverancier ook verhuurder? Dan mag u de warmteovereenkomst opnemen in de huurovereenkomst.

Bent u als VvE warmteleverancier in een complex met huurwoningen? Dan is het de vraag met wie u warmteovereenkomsten sluit: met de huurders of met de verhuurders.

Betalen de huurders een all-in-tarief? Dus inclusief warmtekosten, zonder verrekening achteraf? Dan moet u de warmteovereenkomst sluiten met de woningeigenaar. Is de huurprijs niet inclusief warmte? Of worden de warmtekosten verrekend? Dan moet u warmteovereenkomsten sluiten met alle huurders apart.

Vergunning en aanmelden warmtenet

Als VvE of als verhuurder hoeft u geen vergunning te hebben. Ook hoeft u uw warmtenet niet aan te melden.

Heeft u de levering van warmte ondergebracht in een aparte bv? En is de bv helemaal van u? Dan moet u mogelijk een vergunning aanvragen. Kijk dan voor meer informatie op

Let op: is het huurrecht van toepassing op uw bedrijf en krijgt u een vergunning? Ook dan blijft het huurrecht uw klanten beschermen.