Kruimelpad

Warmte leveren als VvE of verhuurder

Verhuurt u een pand en levert u ook warmte? Of: bent u bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en levert u ook warmte? Verhuurders en VvE’s vallen niet meer onder de Warmtewet. Maar klanten hebben nog steeds uitgebreide rechten.

De kosten van warmtelevering door verhuurders vallen onder nutsvoorzieningen of servicekosten. Het huurrecht biedt klanten bescherming bij de levering van warmte. Voor vragen en onderlinge geschillen kunt u terecht bij de Huurcommissie.

Let op: u mag altijd met uw klanten afspreken dat bepaalde wettelijke regels wel van toepassing zijn op uw warmtelevering.

Bent u bestuurder van een Vereniging van Eigenaren (VvE) en levert u ook warmte?

Leden van een VvE hebben zelf inspraak in de beslissingen over de manier waarop het gebouw verwarmd wordt. En over de voorwaarden waaronder dat gebeurt.

Uw VvE moet zich wel houden aan de regels die gelden voor het meten van warmte. En VvE’s moeten warmteverbruik meten met individuele meters, warmtekostenverdelers of een kostenverdeelsystematiek. Ook moet u zich houden aan de regels die te maken hebben met de duidelijkheid en begrijpelijkheid van de factuur.

Warmteovereenkomst als verhuurder

Bent u als warmteleverancier ook verhuurder? Dan mag u de warmteovereenkomst opnemen in de huurovereenkomst.

Bent u als VvE warmteleverancier in een complex met huurwoningen? Dan is het de vraag met wie u warmteovereenkomsten sluit: met de huurders of met de verhuurders.

Betalen de huurders een all-in-tarief? Dus inclusief warmtekosten, zonder verrekening achteraf? Dan moet u de warmteovereenkomst sluiten met de woningeigenaar. Is de huurprijs niet inclusief warmte? Of worden de warmtekosten verrekend? Dan moet u warmteovereenkomsten sluiten met alle huurders apart.

Vergunning en aanmelden warmtenet

Als VvE of als verhuurder hoeft u geen vergunning te hebben. Ook hoeft u uw warmtenet niet aan te melden.

Dat moet wel als de levering van warmte is ondergebracht in een aparte bv. En als deze helemaal van u is. Omdat er geen sprake is van een verhuurder-huurder relatie, kunnen uw klanten namelijk geen beroep doen op bescherming volgens het huurrecht.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.