Hoe meet ik het verbruik van klanten?
U kunt het verbruik van uw klanten op 3 manieren meten. Met een individuele warmtemeter, met warmtekostenverdelers of via een kostenverdeelsystematiek.
De ene methode is nauwkeuriger dan de andere. Een individuele warmtemeter geeft de beste meetresultaten en heeft dus de voorkeur.
Individuele warmtemeter
Een individuele warmtemeter meet wat er aan warm water via de aansluiting bij de woning of het pand van uw klant binnen komt. Uw klant kan op elk moment zien wat hij verbruikt. U verhuurt deze meter.
Heeft uw klant geen individuele warmtemeter, maar wil hij of zij dat wel? Dan moet u deze op verzoek binnen een redelijke termijn plaatsen. Het hoeft niet als u kunt aantonen dat het te duur is of technisch niet kan.
Levert u een nieuw gebouw op? Of renoveert u een gebouw? Dan moet u altijd een individuele meter installeren.
Leest u de warmtemeters op afstand uit? Dan moet u elke maand een kosten- en verbruiksoverzicht versturen. Uw klant mag deze meter weigeren of laten uitschakelen.
Warmtekostenverdeler
Warmtekostenverdelers zijn apparaatjes die op de radiatoren in een woning of pand zijn aangesloten en het verbruik registreren. Soms kunt u deze meters op afstand uitlezen. U hoeft dan dus geen meteropnemer langs te sturen.
U mag de kosten voor het meten van verbruik met warmtekostenverdelers doorberekenen. Deze kosten moeten wel redelijk zijn.
Kostenverdeelsystematiek
Met een kostenverdeelsystematiek berekent u het verbruik van klanten zo nauwkeurig mogelijk. Dat gebeurt met een rekenformule. Daarin kunnen onder meer de (buiten)temperatuur, het aantal vierkante meters en het aantal radiatoren een rol spelen. De formule moet inzichtelijk zijn voor uw klanten.
U mag de kosten voor de uitvoering van de kostenverdeelsystematiek aan klanten doorberekenen. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan het meettarief.