Wanneer is geen energievergunning nodig?
Energie leveren aan kleinverbruikers mag alleen met een vergunning. Maar in de volgende 4 situaties is geen energievergunning nodig.
Geen energievergunning bij 1 aansluiting voor meer afnemers binnen 1 onroerende zaak
Bent u zelf afnemer en levert u via uw aansluiting energie door aan andere afnemers binnen dezelfde onroerende zaak? Dan heeft u geen energievergunning nodig. Een voorbeeld is een bungalowpark. De eigenaar van het park heeft 1 aansluiting en levert energie door aan bungalows achter de meter, die zijn eigendom zijn. De eigenaar van het park is hier afnemer en leverancier tegelijk.
Verpacht de eigenaar grond aan anderen, die hun eigen bungalow hebben? Dan moet hij wel een energievergunning hebben. Het gaat dan niet meer om 1 onroerende zaak.
Geen energievergunning voor een ‘multisite’
Bent u hoofdafnemer voor een groep zakelijke afnemers die zich door u laten vertegenwoordigen? Dan heeft u geen energievergunning nodig. De Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet bevatten hiervoor een ‘multisite’-bepaling. Een voorbeeld van een multisite is een warenhuis waarvan het hoofdkantoor met een energieleverancier voor alle vestigingen 1 raamcontract sluit.
Geen energievergunning bij publieke taken
Een energievergunning is niet nodig voor levering van:
- elektriciteit voor uitvoering van publieke taken. Een voorbeeld is een gemeente die de openbare lichtvoorziening (lantaarnpalen) verzorgt. Zie de Elektriciteitswet 1998.
- gas door een buitenlandse leverancier aan kleine aantallen afnemers in gemeenten langs de Nederlandse grens. Zie de Gaswet en de Uitvoeringsregeling Gaswet.
Geen energievergunning bij niet-bedrijfsmatige levering
Een energievergunning is niet nodig als:
- de energielevering ondergeschikt is, of onlosmakelijk deel is van de hoofdactiviteiten van het bedrijf dat energie levert, en
- dit bedrijf aan niet meer dan 15 andere bedrijven levert; bij elektriciteit mag het hierbij gaan om maximaal 0,25GWh per jaar
Een voorbeeld is een agrarisch bedrijf met een WKK-centrale op zijn erf, dat andere op zijn erf gevestigde bedrijven via deze centrale van energie voorziet. Zie de Ministeriële Regeling niet-bedrijfsmatige levering aan kleinverbruikers Elektriciteitswet 1998 en de Uitvoeringsregeling Gaswet.