Energieleveranciers

Vergunningen elektriciteit en gas

Wilt u elektriciteit of gas leveren aan kleinverbruikers? Dat mag alleen met een energievergunning van de ACM. Voor levering aan grootverbruikers is geen vergunning nodig. En er zijn nog meer situaties waarin een energievergunning niet nodig is.

Kleinverbruikers van gas en elektriciteit

Kleinverbruikers zijn consumenten en zakelijke klanten met een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80A. En een gasaansluiting met een maximale capaciteit van 40m3(n)/uur.

Vergunning voor levering van energie aan kleinverbruikers

Als u aan kleinverbruikers energie wilt leveren, kunt u dit doen door:

  • een vergunning aan te vragen, of door
  • samen te werken met een vergunninghouder, waarbij u wederverkoper wordt.

In beide gevallen moet u aan eisen voldoen. Lees ook de regels voor de wederverkoop van energie aan kleinverbruikers.

Welke eisen gelden voor een energievergunning?

U moet aantonen dat uw bedrijf

  • beschikt over de benodigde organisatorische, financiële en technische kwaliteiten, en
  • kan voldoen aan de wettelijke regels voor levering van elektriciteit of gas aan kleinverbruikers.

Daarom vragen wij u om gegevens over uw bedrijf en bedrijfsvoering.

Kosten van een vergunningaanvraag

Een vergunning voor het leveren van energie aan kleinverbruikers kost eenmalig 1.199 euro per vergunning. Heeft u 2 vergunningen nodig (elektriciteit en gas)? Dan betaalt u dus 2.398 euro.

Hierbij komen nog kosten voor gegevens die u bij de aanvraag moet aanleveren. Denk aan een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een non-faillissementsverklaring en een assurance-rapport van een onafhankelijke accountant. Ook uw inschrijving bij de Geschillencommissie  kost geld.

Voordat u een vergunning aanvraagt

Bereid uw aanvraag goed voor. Anders loopt u het risico dat wij uw aanvraag niet behandelen omdat hij niet volledig is. Of dat we uw aanvraag afwijzen omdat u niet aan de eisen voldoet. Lees in welke stappen u een energievergunning aanvraagt voordat u begint. Maak vooraf een afspraak voor een oriënterend gesprek. Hierdoor zal de procedure waarschijnlijk gemakkelijker verlopen. Mail ons op het adres vergunninghouders@acm.nl.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.