Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Intrekken energievergunning

Houdt een leverancier zich niet aan de eisen van de energievergunning, dan trekken wij de vergunning in. Bijvoorbeeld als de leverancier failliet gaat. Het leveren van stroom en gas moet doorgaan. Daarom nemen andere energieleveranciers hun klanten over.

Voor energieleveranciers die willen stoppen geldt een andere procedure.

Snel naar:

Failliet of niet voldoen aan eisen

Als een energieleverancier failliet gaat, voldoet hij niet meer aan de eisen voor een energievergunning. Daarom moet hij dit bij ons als wijziging melden.

Wij controleren ook zelf of energieleveranciers zich houden aan de eisen voor hun energievergunning. Of vaker, als wij een tip of melding krijgen.

Kan de leverancier de problemen niet oplossen, dan trekken we uiteindelijk de vergunning in. Dit doen we volgens de procedure Supplier of Last Resort (SLR). Hiermee garanderen we het leveren van stroom en gas aan de klanten van de weggevallen leverancier.

Stap 1: Intrekkingsbesluit

Als wij een energievergunning intrekken, publiceren wij een besluit tot intrekking leveringsvergunning. En we passen onze lijst met vergunninghouders aan.

Stap 2: Verkoop klantenbestand

Op de dag van ons besluit start de 1e vensterperiode van 10 werkdagen. In deze periode moet de energieleverancier het klantenbestand verkopen of doorgeven aan een energieleverancier met vergunning. Dit mag de leverancier zelf doen, of de curator.

Klanten mogen niet zelf overstappen tijdens deze vensterperiode. Zij moeten verder met de leverancier die hen overneemt. Dit bepaalt de wet.

Stap 3: Restverdeling klantenbestand

Als hierna nog klanten overblijven, start de 2e vensterperiode van 10 werkdagen. Hierin verdelen de landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie Transport Services de overgebleven klanten over alle andere energieleveranciers met een vergunning. Dit heet ‘standaardrestverdeling’.

Hiervoor gebruiken zij een verdeelsleutel op basis van het aantal kleinverbruikers dat deze leveranciers al hebben. Hoe groter de leverancier, hoe meer overgebleven klanten deze krijgt.

Groepen mogen in bijzondere gevallen hun deel van het klantenbestand doorgeven aan een zusterbedrijf of dochterbedrijf. Dit heet afwijken van de standaardrestverdeling.

Ook tijdens de 2e vensterperiode mogen klanten niet zelf overstappen. Zij moeten verder met de leverancier die hen overneemt. Dit bepaalt de wet.

Bronnen