Is er een restverdeling bij het intrekken van een vergunning, bijvoorbeeld na een faillissement? Dan verdelen de netbeheerders het overgebleven deel van een klantenbestand van de wegvallende energieleverancier over alle andere vergunninghouders. Volgens wettelijke regels gebeurt deze restverdeling naar rato van het aantal kleinverbruikers dat de energieleveranciers op dat moment hebben. Dit wordt de standaardrestverdeling genoemd.
In bijzondere gevallen kan de ACM besluiten om af te wijken van deze standaardrestverdeling. Dat kan bijvoorbeeld wanneer twee vergunninghouders deel uitmaken van dezelfde groep.
Bent u een energieleverancier binnen een groep met meerdere vergunninghouders? En wilt u bij een eventuele restverdeling uw toe te bedelen klanten overdragen aan een zuster- of dochterbedrijf dat een vergunninghouder is? U kunt dan een aanvraag om af te wijken van de standaardrestverdeling indienen bij de ACM. Voor een aanvraag voor een besluit tot afwijking van de standaardrestverdeling moet u een aantal gegevens opsturen. De ACM neemt binnen 8 weken een besluit over uw aanvraag. Duurt het langer omdat de ACM bijvoorbeeld aanvullende vragen heeft? Dan krijgt u tijdig bericht.
Let op: Dient u een aanvraag in tijdens een lopende procedure van het intrekken van een vergunning? En heeft de ACM nog geen besluit genomen? Dan wordt uw aanvraag voor afwijken van de standaardrestverdeling niet meegenomen in de lopende procedure.
Hoe dien ik een aanvraag in? En welke gegevens moet ik aanleveren?
De aanvraag van een besluit tot afwijking van de standaardrestverdeling dient u in met twee of meer vergunninghouders die binnen een groep vallen. Een groep is een economische eenheid waarin rechtspersonen en vennootschappen organisatorisch zijn verbonden. Dit begrip is wettelijk vastgelegd in artikel 2:24b van het Burgerlijk Wetboek. Hierbij kunnen één of meer vergunninghouders een verzoek indienen om, als er sprake is van een restverdeling, het deel van de toe te bedelen klanten over te dragen (de verzoekende vergunninghouder) aan de ontvangende vergunninghouder. De ontvangende vergunninghouder moet instemmen met het deel dat door de andere vergunninghouder binnen de groep wordt overgedragen. Dit moet blijken uit een verklaring van het bestuur.
U moet de volgende gegevens aanleveren:
- De aanvraag met de motivering van de twee of meer vergunninghouders. De verzoekende vergunninghouder moet voldoende motiveren dat hij in aanmerking komt voor de uitzondering op de standaardrestverdeling.
- Een bestuursverklaring van de betrokken vergunninghouders waarin wordt verklaard:
- a) dat het bestuur instemt met een andere wijze van verdeling waarbij de verzoekende vergunninghouder diens verdeling overdraagt aan de ontvangende vergunninghouder;
- b) dat de ontvangende vergunninghouder onverminderd aan de vergunningvereisten kan voldoen, volgens de meegeleverde stukken.
- Uit de meegeleverde stukken moet in ieder geval het volgende blijken:
a) dat de ontvangende vergunninghouder in staat is om op ordentelijke wijze de restverdeling organisatorisch te kunnen afhandelen;
b) dat de ontvangende vergunninghouder kan blijven voldoen aan de financiële verplichtingen als gevolg van een eventuele overdracht. Hierbij toont u aan dat eventuele risico’s als gevolg van een andere wijze van verdeling, die van invloed kunnen zijn op de organisatorische, financiële en technische kwaliteiten van de ontvangende vergunninghouder, niet wezenlijk wijzigen ten opzichte van de situatie dat beide vergunninghouders binnen de groep ieder apart een klantenbestand verdeeld zouden krijgen;
c) dat door een overdracht aan de ontvangende vergunninghouder het gehele concern beter in staat is om de aan hen toebedeelde klanten (consumenten én zakelijke kleinverbruikers) op ordentelijke wijze organisatorisch te kunnen afhandelen, vanwege de organisatorische en economische verbondenheid.
- Een beschrijving van de juridische organisatiestructuur van de groep en hoe de vergunninghouders hiervan deel uitmaken.
- Uittreksels uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel (hierna: KvK) en zo nodig aanvullende documenten waaruit groeps- en zeggenschapsrelaties van de betrokken vergunninghouders blijken.
- Stukken waaruit blijkt dat de betrokken vergunninghouders voldoen aan de vereisten van een groep: economische eenheid, organisatorische verbondenheid en centrale leiding.
- KvK-registratienummer(s) en EAN-code(s) van de verzoekende vergunninghouder(s).
- Het KvK-registratienummer en de EAN-code van de ontvangende vergunninghouder.
- Een verklaring van de programmaverantwoordelijke partij dat de overdracht binnen de geldende overeenkomst tussen de ontvangende vergunninghouder en deze partij valt. Deze verklaring komt van de verantwoordelijke bestuurder van de programmaverantwoordelijke partij. Tevens informeert de verklaring over het KvK-registratienummer en de EAN-code van de programmaverantwoordelijke partij.
- Naam en contactgegevens van een contactpersoon die verantwoordelijk is voor de communicatie over de aanvraag.
Versturen aanvraag
Hebt u bovenstaande gegevens verzameld? Stuur deze stukken dan per post aan:
Autoriteit Consument en Markt
t.a.v. Directeur Directie Consumenten
Postbus 16326
2500 BH Den Haag
Voor een snelle afhandeling van de aanvraag vraagt de ACM u om de aanvraag en bijbehorende stukken ook via Cryptshare te verzenden. Dit is een online systeem waarmee u makkelijk en veilig (grote) bestanden aan de ACM kunt sturen. U bereikt Cryptshare via: https://cryptshare.acm.nl. Daar stelt u een wachtwoord naar keuze in en geeft u dit door via slr [at] acm [punt] nl (slr[at]acm[dot]nl).