Vanaf 4 oktober 2022 houdt de ACM strenger toezicht zodat energieleveranciers beter tegen financiële tegenslagen kunnen en minder snel failliet gaan. Vergunningaanvragen beoordelen we voortaan nog strenger. Het aanvraagformulier en de bijlagen die daarbij horen zijn daarom aangepast. In de beleidsregel leggen we uit hoe we strenger toezicht gaan houden. Wilt u een vergunning voor de levering van elektriciteit of gas aanvragen? Volg dan de onderstaande 7 stappen.
Bereid uw aanvraag goed voor. Anders loopt u het risico dat wij uw aanvraag niet behandelen omdat hij niet volledig is. Of dat we uw aanvraag afwijzen omdat u niet aan de eisen voldoet.
Lees hier wat de ACM doet met uw persoonsgegevens.
Stap 1: Oriënteer u op de eisen voor een vergunning
Verdiep u vooraf in:
de eisen waaraan u moet voldoen om voor een vergunning in aanmerking te komen;
de gegevens die u moet aanleveren om aan te tonen dat u aan deze eisen voldoet;
de verplichtingen die u moet naleven bij de levering van energie aan kleinverbruikers.
Lees hiervoor:
het aanvraagformulier, de toelichting en bijlagen, deze vindt u onder stap 2,
Bijlage 6 is een (excel)module met vijf tabbladen.
Stap 3: Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek bij de ACM
Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek voordat u uw aanvraag indient. Tijdens dit gesprek kunt u uw plannen toelichten. Wij geven u uitleg over de vergunningsprocedure. Hierdoor zal de procedure waarschijnlijk gemakkelijker verlopen. Ook heeft u dan de mogelijkheid om vragen aan ons te stellen. Mail ons op het adres vergunninghouders [at] acm [punt] nl (vergunninghouders[at]acm[dot]nl).
Stap 4: Zorg dat u aan alle eisen kunt voldoen
Tref voorbereidingen zodat uw bedrijf kan voldoen aan de vergunningseisen en verplichtingen. Bijvoorbeeld waar het gaat om de inkoop van energie, uw programmaverantwoordelijkheid en de financiering van uw bedrijf. Gebruik bij de inrichting van de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC) bijlage 5, Invulformat AO/IC bij het aanvraagformulier.
Voldoet u (nog) niet aan alle eisen?
Neem dan maatregelen om wel aan de eisen te voldoen. U kunt ook overwegen om
wederverkoper te worden. Misschien kunt u later, als uw bedrijf zich verder heeft ontwikkeld, alsnog een vergunning aanvragen
Stap 5: Verzamel alle gevraagde gegevens
Zorg dat alle gegevens die u bij uw aanvraag nodig heeft, in orde zijn.
Kies een onafhankelijke accountant die voor u een assurance-rapport opstelt. Geef deze accountant de bijlagen 2 t/m 4, de door u ingevulde bijlage 5 en uw beschrijving van uw organisatie.
Verzamel voorbeelden van offertes en overeenkomsten die u gaat gebruiken.
Verzamel informatie over uw inkoop van energie en programmaverantwoordelijkheid.
Verzamel informatie over de financiële positie en financiering van uw bedrijf.
Regel uw registratie bij de geschillencommissie. Vraag een EAN-code aan. Zorg voor een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel. Vraag bij de rechtbank een non-faillissementsverklaring; deze verklaring mag niet ouder zijn dan twee weken op het moment dat u uw vergunning aanvraagt.
Stap 6: Doe de vergunningsaanvraag
Heeft u stap 1, t/m 5 doorlopen? Stuur dan het ingevulde aanvraagformulier en de bijlagen met uw gegevens naar:
ACM Directie Consumenten Postbus 16326 2500 BH Den Haag
Mail een digitale versie van uw aanvraag naar vergunninghouders [at] acm [punt] nl (vergunninghouders[at]acm[dot]nl).
Wij nemen uw aanvraag alleen in behandeling als u die ook per post opstuurt, en als de aanvraag alle gegevens bevat waar het aanvraagformulier om vraagt.
Stap 7: Kosten van een vergunningaanvraag
Een vergunning voor het leveren van energie aan kleinverbruikers kost eenmalig 1.199 euro per vergunning. Heeft u 2 vergunningen nodig (elektriciteit en gas)? Dan betaalt u dus 2.398 euro. Hierbij komen nog kosten voor gegevens die u bij de aanvraag moet aanleveren. Zoals: een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een non-faillissementsverklaring, een assurance-rapport van een onafhankelijke accountant en uw inschrijving bij de Geschillencommissie.