Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Behandeling van energievergunning

Hoe lang duurt de behandeling van een vergunningaanvraag?

Wij beslissen op uw aanvraag binnen acht weken. Soms hebben we meer tijd nodig, bijvoorbeeld om vragen beantwoord te krijgen. Deze tijd komt boven op de acht weken. U krijgt hierover dan tijdig bericht.

Hoe behandelt de ACM vergunningaanvragen?

  1. Zodra we uw aanvraag binnen hebben, volgen we de vijf stappen hieronder.
  2. We controleren of uw aanvraag volledig is. Is uw aanvraag niet volledig? Dan geven wij tijd om de aanvraag aan te vullen. Doet u dat niet, of niet op tijd? Dan kunnen we besluiten uw aanvraag niet verder te behandelen. Zodra uw aanvraag compleet is, nemen we die in behandeling.
  3. We toetsen uw aanvraag aan de wettelijke eisen. Soms geven wij tijd om extra uitleg te geven of onderdelen aan te passen. Doet u dat niet, of niet op tijd? Dan kunnen we uw aanvraag afwijzen.
  4. We beslissen over uw vergunningaanvraag. We nemen formeel een besluit om u wel of geen vergunning te verlenen.
  5. U krijgt van ons het besluit en aanvullende informatie. Verlenen wij u een vergunning? Dan krijgt u het ‘besluit vergunningverlening’. Aan dat besluit kunnen we voorschriften verbinden. U krijgt van ons ook een brief waarin staat welke informatie u vanaf dat moment als vergunninghouder bij ons moet aanleveren.
  6. We publiceren het besluit. We maken ons besluit bekend in de Staatscourant en plaatsen de openbare versie van het besluit op onze website.

Wat kost een vergunning?

Een vergunning voor het leveren van energie aan kleinverbruikers kost eenmalig 1.199 euro per vergunning. Heeft u 2 vergunningen nodig (elektriciteit en gas)? Dan betaalt u dus 2.398 euro. Hierbij komen nog kosten voor gegevens die u bij de aanvraag moet aanleveren. Denk aan een uittreksel van de Kamer van Koophandel, een non-faillissementsverklaring en een assurance-rapport van een onafhankelijke accountant. Ook uw inschrijving bij de Geschillencommissie kost geld.

Heeft u vragen?

Wilt u meer weten over hoe u een vergunning aanvraagt? Mail ons op het adres vergunninghouders [at] acm [punt] nl