Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Voorkennis op de energiemarkt

Deelnemers aan de energiemarkt moeten voorkennis zo snel mogelijk openbaar maken. En ze mogen niet handelen met voorwetenschap. Dat is verboden volgens de Europese verordening REMIT (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency).

Snel naar:

Voorkennis volgens REMIT

Voorkennis, ook wel voorwetenschap genoemd, is concrete informatie die niet bij de markt bekend is. En die aanzienlijke invloed kan hebben op de prijzen van energieproducten op de groothandelsmarkten.

Voorkennis door uitval

Er is geen vaste ondergrens vanaf welke productiecapaciteitsgrens u niet-beschikbare productie moet publiceren. Dit is afhankelijk van de marktomstandigheden.

De meeste handelaren vinden uitval vanaf 50 tot 100 MW belangrijke informatie. Daarom is deze kennis mogelijk voorwetenschap.

In de controle van voorwetenschap-publicaties controleren wij de publicatie van niet-beschikbaarheid boven 100 MW.

Voorkennis door minder capaciteit

Als uw productie deels of geheel stil moet liggen moet u dit als voorwetenschap publiceren. Ook wanneer een andere partij dit veroorzaakt. U weet dan dat er minder productiecapaciteit beschikbaar is op de markt. Dit is voorwetenschap die op dat moment alleen bij u en de derde partij bekend is.

Voorbeeld

  • Uw centrale of windmolenpark ligt stil door een storing bij de netbeheerder.
  • Vanwege de vogeltrek geeft het ministerie van Economische Zaken opdracht om windparken op de Noordzee tijdelijk uit te schakelen.

Op tijd publiceren

Als deelnemer aan de energiemarkt moet u voorkennis op tijd online openbaar maken: binnen 1 uur en in ieder geval vóórdat u handelt in energieproducten.

U doet dit op een Inside Information Platform (IIP). Bekijk de lijst met toegestane IIP’s.

Uitzondering

In 2 situaties mag u het openbaar maken van voorkennis uitstellen:

  • Uitstel is de enige manier om uw rechtmatige belangen beschermen.
  • U moet de transacties aangaan omdat u anders direct verlies lijdt.

Geef uitstel en de reden hiervan zo snel mogelijk door aan ons en aan ACER, het Europese agentschap voor samenwerking op het gebied van energie.

IT-problemen zijn geen excuus om later te publiceren.

Handel met voorkennis

Als u voorkennis niet of te laat openbaar maakt én u handelt, dan handelt u met voorkennis. Dit is een ernstige vorm van marktmisbruik.

Bij handel met voorkennis handelt een bedrijf op basis van informatie die andere marktdeelnemers niet hebben. Terwijl die informatie openbaar moet zijn. Hierdoor kan het bedrijf betere keuzes maken dan de andere marktdeelnemers. Handel met voorkennis is daarom streng verboden volgens de REMIT.

Voorbeeld

U bent eigenaar van een kolencentrale. Deze valt onverwacht uit. Vervolgens handelt u zonder deze informatie openbaar te maken en pas daarna lost u het probleem op. Dit is handelen met voorkennis en dat mag niet.

Communicatie scheiden tussen producent en handelaar

Alleen door interne communicatieprocessen te scheiden voorkomt u onbedoeld handelen met voorwetenschap. Houd daarom interne processen voor communicatie over productie duidelijk gescheiden van processen rond handel op de groothandelsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld door duidelijke functiescheiding en fysieke scheiding tussen handelaren en dispatchers.

Bronnen