Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Verdachte handel in energie melden

Ziet u marktmanipulatie of handel met voorkennis op de groothandelsmarkt elektriciteit of gas? Lees hier wat u moet of kunt doen.

Wat is marktmanipulatie en handel met voorkennis?

Er zijn veel verschillende vormen van marktmanipulatie en handel met voorkennis. Wilt u meer uitleg? Of voorbeelden bekijken? Lees de ACER Guidance.

Meldplicht voor PPAT’s

Bent u PPAT (Person Professionally Arranging Transactions)? Bijvoorbeeld een energiebeurs of -broker, capaciteitsplatform of ander platform waarop transacties samenkomen? Dan bent u verplicht om verdachte transacties te melden bij de ACM. REMIT noemt deze meldingen Suspicious Transaction and Order Reports (STOR).
Wij adviseren uw melding ook te doen op het notificatieplatform van ACER.

Meldmogelijkheid voor anderen

Alle marktdeelnemers op de groothandelsmarkt mogen verdachte transacties aan ons doorgeven. En verder iedereen: bedrijven en overheden, maar ook werknemers, directeuren, ambtenaren, zzp’ers en gewone burgers.

Hoe meldt u verdachte energietransacties?

U kunt uw melding bij ons doen op 5 manieren.

  • Tip ons
  • Stuur een mail naar remit [at] acm [punt] nl (remit[at]acm[dot]nl)
  • Gebruik Cryptshare voor meer veiligheid
  • Bel 070 - 722 2000: kies in het keuzemenu optie 2
  • Bel anoniem 070 - 722 2500

Lees meer over anoniem melden.

REMIT en ACER voorkomen marktmisbruik

In alle Europese lidstaten gelden dezelfde regels die handel met voorkennis en marktmanipulatie moeten voorkomen. Samen heten ze REMIT: Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparency.
ACER coördineert voor de Europese Commissie het REMIT-toezicht.
ACER verzamelt transactiegegevens van de groothandelsmarkt energie en fundamentele data over de energiemarkt. Marktmisbruik is zo beter op te sporen. Vermoedt ACER dat iemand de regels overtreedt? Dan kunnen de toezichthouders in de landen waar het om gaat, onderzoek doen.