Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoe houdt de ACM toezicht op de energieleveranciers?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet ervoor zorgen dat u altijd elektriciteit en gas blijft ontvangen. Op de energiemarkt voor elektriciteit en gas zijn energieleveranciers en netbeheerders actief. De netbeheerder is de eigenaar van de kabels, gasleidingen en aansluitingen. Bij de energieleverancier koopt u energie in. Wij letten erop dat energieleveranciers en netbeheerders zich aan de wet houden.

Zo houden wij toezicht op energieleveranciers:

  • Elke energieleverancier heeft een vergunning van ons nodig Wij controleren alle energieleveranciers ten minste 2 keer per jaar: vóór en na de winter.
  • Wij doen extra controles als wij denken dat dat nodig is.

Wij geven een vergunning aan energieleveranciers

Energieleveranciers hebben een vergunning van ons nodig. Wij controleren eerst of een bedrijf aan de vereisten voldoet om energie te leveren. Vanuit de wet mogen wij een aantal dingen controleren.

Als een bedrijf een vergunning aanvraagt, controleren wij bijvoorbeeld:

  • of het bedrijf een goede financiële positie heeft
  • of het bedrijf de organisatie goed heeft ingericht
  • of de contracten voor consumenten aan de wet voldoen
  • of het inkoopbeleid van het bedrijf aan de eisen voldoet
  • of het bedrijf de financiële risico’s goed kent en of het genoeg controle heeft over deze risico’s

Een volledig overzicht van eisen staat op onze website. Voldoet een bedrijf hieraan? Dan moeten wij een vergunning geven. Vanaf 4 oktober 2022 houden we strenger toezicht op energieleveranciers. Dit strengere toezicht hebben we geregeld in onze Beleidsregel betrouwbare levering van elektriciteit of gas en continuïteit van energieleveranciers.

Een lijst van de leveranciers met een vergunning vindt u op Vergunninghouders elektriciteit en gas.

Ieder jaar voor de winter en na de winter, controleren wij alle energieleveranciers

Net voor de winter kunnen wij het beste bepalen of een energieleverancier genoeg geld heeft om de hele winter energie te kunnen leveren. In de winterperiode gebruiken we de meeste energie en verdient een energieleverancier het minste geld. Daarom is het belangrijk om op dat moment mee te kijken. Daarnaast kijken we net na de winter ook naar de financiële gegevens van het bedrijf, om te zien hoe het bedrijf uit de winter is gekomen. Wij kijken dan naar de financiële gegevens van het bedrijf:

  • Wat zijn de verwachte inkomsten en uitgaven in de komende periode?
  • Heeft de energieleverancier voldoende geld om alle verwachte uitgaven te betalen?
  • Welke risico’s bestaan er voor de energieleverancier de komende periode?
  • Hoe gaat de energieleverancier om met deze risico’s?
  • Heeft de energieleverancier genoeg geld om op langere termijn te blijven bestaan?

Komt een energiebedrijf toch in de problemen en kan het bedrijf de levering van elektriciteit en gas niet meer garanderen? Dan trekken wij de vergunning in. Klanten worden dan vanzelf overgezet naar een andere leverancier.

Wij voeren soms extra controles uit

Als het nodig is, controleren wij de financiële situatie van een energieleverancier eerder of vaker. Dat doen we als we redenen hebben om te denken dat de leverancier er niet goed voor staat. Bijvoorbeeld door meldingen van consumenten of bedrijven.

Enkele energieleveranciers zijn in 2021 failliet gegaan. Andere leveranciers hebben toen de klanten van deze energieleveranciers in 1 keer overgenomen. Bij deze leveranciers hebben wij extra toezicht gehouden in 2022. Zo weten wij zeker dat deze energieleveranciers ook in de periode na de overname genoeg geld hebben om energie voor de consumenten in te kopen.