Kruimelpad

Warmte: informatie voor zakelijke afnemers

Hoe kan ik een aansluiting op een warmtenet krijgen of opzeggen

Hebt u geen aansluiting op een warmtenet, maar wilt u dat wel? Meestal kunt u tegen betaling een aansluiting krijgen op een warmtenet in uw omgeving. Er gelden verschillende regels.

Wilt u een aansluiting op een bestaand warmtenet? En wordt deze aansluiting niet groter dan 100 Kilowatt? Dan betaalt u eenmalig een bedrag. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaalt elk jaar hoe hoog dat bedrag mag zijn. Het mag niet meer kosten dan het gemiddelde bedrag voor een aansluiting op het gasnet.

Wilt u een aansluiting op een nieuw warmtenet? Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwproject? Nu gelden daarvoor geen maximumtarieven. Ook horen de kosten voor zo’n aansluiting vaak bij de prijs van de woning of pand.

Vanaf 2020 stelt de ACM afzonderlijke tarieven vast voor aansluitingen op zowel bestaande als nieuwe warmtenetten.

Mogelijk betaalt u naast het tarief voor een aansluiting ook een zogenaamde ‘dekkingsbijdrage’. Daarmee wil de eigenaar of projectontwikkelaar de investeringen in de aanleg van het warmtenet terug verdienen. Deze kosten horen vaak bij de prijs of huur van een woning.

Let op:
Wilt u naast uw warmteaansluiting ook een gasaansluiting? Bijvoorbeeld om te kunnen koken? Dat vraagt u aan bij de regionale netbeheerder voor gas. De netbeheerder is niet verplicht om een gasaansluiting voor u aan te leggen. En bij nieuwbouw krijgt u geen nieuwe gasaansluiting meer.

Hoe zeg ik mijn aansluiting op?

Hebt u een alternatief gevonden voor uw aansluiting op een warmtenet? Laat u bijvoorbeeld uw eigen warmtepomp installeren? Of kiest u voor elektrische verwarming? U kunt uw aansluiting opzeggen. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden.

Zegt u uw warmteaansluiting op? Daarvoor stelt de ACM nu geen tarieven vast.
Hebt u na 1 juli 2019 een warmteovereenkomst gesloten? Dan kunt u meestal opzeggen. Maar niet wanneer het technisch niet kan. Of als het nadelig is voor andere gebruikers. Dat moet uw leverancier kunnen uitleggen.

Voor het laten afsluiten van de aansluiting mag uw warmteleverancier vanaf 2020 een maximumtarief vragen. Dat tarief bepaalt de ACM. Beëindigt u de leveringsovereenkomst? Dan krijgt u een eindafrekening over uw laatste verbruik. Kijk voor meer informatie over het opzeggen van de aansluiting in uw warmteovereenkomst. Of in de algemene voorwaarden van uw warmteleverancier.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.