Meettarief
Waar betaalt u het meettarief voor?
- U betaalt voor het gebruik en het beheer van uw energiemeter.
- En voor het verschaffen van toegang tot meetgegevens. Dit houdt met name in dat uw netbeheerder uw meterstanden doorgeeft aan uw energieleverancier. Met deze meterstanden kan uw energieleverancier uw energienota opmaken.
Het meettarief is voor kleinverbruikers anders geregeld dan voor grootverbruikers.
Kleinverbruikers
U bent kleinverbruiker als u een elektriciteitsaansluiting hebt met een grootte van maximaal 3x80 Ampère. En voor gas als u maximaal een G25 gasmeter hebt die niet meer dan 40 kubieke meter gas per uur doorlaat. Wat de grootte van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energienota. Komt u er niet uit? Vraag dan na bij uw energiebedrijf wat de grootte van uw aansluiting is.
Bent u kleinverbruiker? Dan staan de kosten voor meetdiensten op uw energienota vermeld als ‘meettarief’. Uw energiemeter is in beheer van uw netbeheerder. U betaalt het meettarief aan uw energieleverancier.
Is het meettarief voor slimme meters hoger dan voor traditionele meters?
Nee, het meettarief voor traditionele meters en slimme meters is hetzelfde. U betaalt dus niet meer voor een slimme meter. Weet u niet wat voor meter u heeft? Vraag dit dan na bij uw energieleverancier.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt elk jaar de meettarieven voor elektriciteit en gas vast. Deze tarieven gelden alleen voor kleinverbruikers.
Let op: Hebt u een slimme meter? Dan krijgt u van uw energieleverancier een tweemaandelijks kosten- en verbruiksoverzicht. Dit overzicht is gratis. Neemt u extra diensten af bij uw energieleverancier? Dan mag de energieleverancier hiervoor wel extra kosten rekenen. Deze kosten vallen niet onder het meettarief.
De meettarieven vindt u op de website van ACM:
- Besluit meettarieven gas 2021
- Besluit meettarieven elektriciteit 2021
- Besluit meettarieven gas 2022
- Besluit meettarieven elektriciteit 2022
Grootverbruikers
U bent grootverbruiker als u een elektriciteitsaansluiting hebt die groter is dan 3x80 Ampère. En voor gas als u meer gas gebruikt dan 40m3(n)/uur.
Bent u grootverbruiker? De meettarieven voor grootverbruikers worden niet vastgesteld door ACM. Meetverantwoordelijken (ook wel: meetbedrijven) mogen de tarieven voor grootverbruikers zelf vaststellen. De metermarkt voor grootverbruikers is namelijk een vrije markt.
U moet zelf een meetverantwoordelijke kiezen. De meetverantwoordelijke verzamelt de meetdata en verwerkt deze. Ook kan uw meetverantwoordelijke een gas- of elektriciteitsmeter installeren en beheren.
Meetverantwoordelijken mogen de tarieven voor grootverbruikers zelf vaststellen. De meettarieven voor grootverbruikers worden niet vastgesteld door ACM.
Meetverantwoordelijke en meetdiensten
U betaalt aan de meetverantwoordelijke voor de volgende meetdiensten:
- De huur of koop van de energiemeter.
- Het meten en verwerken van de verbruiksgegevens.
De tarieven kunt u terugvinden op de maandelijkse factuur van uw meetverantwoordelijke. In sommige gevallen staan de tarieven onder de periodieke kosten op de factuur van uw netbeheerder.
Vrije keuze
De metermarkt voor grootverbruikers is vrij. Dat betekent dat u kunt kiezen voor een meetverantwoordelijke die bij uw situatie past. Zo kunt u (mogelijk) kosten besparen of extra inzicht krijgen in uw energieverbruik. U kunt zelf bij een aantal meetverantwoordelijken de tarieven opvragen, of dit laten regelen door een tussenpersoon. Later overstappen naar een meetverantwoordelijke met lagere kosten kan, maar is afhankelijk van uw contract.
Wilt u weten uit welke erkende meetverantwoordelijken u kunt kiezen?
Kijk in het register van meetverantwoordelijken op de website van de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet TenneT .
Verkleinen aansluiting
Hoe groter uw gasmeter of elektriciteitsmeter, hoe hoger de (meet)kosten. Mogelijk kunt u toe met een kleinere meter en eventueel een kleinere aansluiting om zo kosten te besparen.
Neem hiervoor contact op met een erkend installateur. Die kan bepalen of een kleinere meter mogelijk is. De kleinere meter moet namelijk wel passen bij uw aansluiting. De kosten van het onderzoek van de installateur betaalt u zelf.
Informatie over een kleinere aansluiting:
Bekijk hieronder de informatie als u een kleinere aansluiting voor gas of elektriciteit wil aanvragen.
- Ik wil een kleinere gasaansluiting. Hoe werkt dat?
- Ik wil een kleinere aansluiting voor elektriciteit. Hoe werkt dat?
Let op: Heeft u een gasmeter die kleiner of gelijk is aan G6? Dan heeft het laten verkleinen van de gasmeter geen nut. Een kleinere meter is niet goedkoper.
De kosten voor een elektriciteitsmeter zijn hetzelfde voor aansluitingen tot en met 3x80 Ampère. Voor elektriciteit kunt u alleen op de kosten besparen door een kleinere aansluiting te nemen.