Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Enkeltarief of dubbeltarief

Gaat u een contract aan met een energieleverancier? Dan kunt u kiezen voor enkeltarief of dubbeltarief.

Wat is dubbeltarief?

Het dubbeltarief bestaat uit een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaalt u voor uw elektriciteitsverbruik 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. We noemen dit ook wel daluren. Vanaf 1 juli 2021 kan dit alleen met een slimme of digitale meter. Heeft u of wilt u geen slimme meter? Dan is alleen maar enkeltarief mogelijk.

U betaalt een normaaltarief op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur of 23.00 uur. In de ene regio stopt het normaaltarief om 21.00 uur, en in de andere regio om 23.00 uur. De netbeheerder bepaalt of de daluren om 21.00 uur of om 23.00 uur beginnen. Vraag uw netbeheerder hoe laat in uw regio het daltarief begint.

Wat is enkeltarief?

Enkeltarief is één tarief. Tegen dat tarief wordt al uw energieverbruik afgerekend. Enkeltarief is mogelijk bij een meter met zowel één telwerk als met twee telwerken.

Hoe weet u of dubbeltarief voor u het goedkoopst is?

In de volgende situatie is het dubbeltarief meestal goedkoper:

  • U gebruikt per jaar meer dan 3500 kWh aan energie, én
  • minstens de helft van deze energie gebruikt u tijdens daluren.

Wilt u van enkeltarief naar dubbeltarief of andersom?

Dan vraagt u eigenlijk om een nieuw contract. Uw energieleverancier hoeft daar niet aan mee te werken. Uw energieleverancier kan eisen dat u zich houdt aan het contract dat u hebt gesloten. Het tarief is daar een onderdeel van. In de algemene voorwaarden van uw energieleverancier vindt u terug wat er is geregeld over het geldende tarief. Er zijn energiebedrijven die alleen enkeltarief aanbieden. Dan is een wijziging niet mogelijk.

Is het voor u onvoordelig om tegen het geldende tarief te worden afgerekend? Of wilt uw energieleverancier geen wijziging van het tarief doorvoeren? Dan kunt u overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier die wel de tarieven aanbiedt van uw voorkeur.

Let op

Overweegt u om over te stappen? Uw huidige energieleverancier kan een opzegvergoeding in rekening brengen. Vraag aan uw energieleverancier wanneer u kosteloos het contract kan opzeggen.