Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Opzegvergoeding

Als ondernemer kunt u een energiecontract voor een bepaalde tijd hebben. Bijvoorbeeld voor één, twee of drie jaar. Wilt u stoppen met het energiecontract? Dan kunt u het opzeggen. Maar soms moet u dan betalen, omdat u niet op de afgesproken tijd uw energiecontract opzegt. Dit is de opzegvergoeding.

Een energiebedrijf mag een opzegvergoeding in rekening brengen als:

  • u het contract stopt voor de afgesproken einddatum van het contract en
  • de opzegvergoeding is opgenomen in het contract en/of de algemene voorwaarden bij het contract

Hoeveel opzegvergoeding moet u betalen?

Deze regels gelden alleen voor zakelijke kleinverbruikers. U bent een kleinverbruiker als u een gasaansluiting heeft met een capaciteit van maximaal 40m3(n) uur of een elektriciteitsaansluiting  van maximaal 3x80 A.

De opzegvergoeding kan op 3 manieren berekend worden:

  1. De opzegvergoeding is maximaal 15% van wat u verbruikt zou hebben als u klant was gebleven.
  2. De opzegvergoeding is het verschil tussen: de marktprijs van het contract toen u overstapte en de verwachte opbrengst van het contract als u klant was gebleven. Plus een vergoeding van administratiekosten van maximaal 50 euro.
  3. De opzegvergoeding is maximaal 100 euro voor elk jaar dat u eerder opzegt.

Bij het aangaan van uw contract moet uw leverancier aangeven welke van de 3 methoden hij gebruikt. Doet uw leverancier dit niet? Dan mag hij geen opzegvergoeding vragen.

Tot wanneer mag een energieleverancier u een opzegvergoeding vragen?

Uw energieleverancier mag uiterlijk bij uw eindafrekening om een opzegvergoeding vragen. Een eindafrekening moet binnen 6 weken na een overstap of verhuizing worden verstuurd. Brengt de energieleverancier de opzegvergoeding later in rekening? Dan hoeft u deze opzegvergoeding niet te betalen. Geef dit wel aan uw energieleverancier door.

Bent u grootverbruiker?

Kijk dan in de algemene voorwaarden van uw energieleverancier.

Meer informatie

Er is wet- en regelgeving over opzegvergoedingen. Meer informatie vindt u in de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders