Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Energienota

Bij de energienota wordt een verschil gemaakt tussen kleinverbruiker en grootverbruiker. Of u kleinverbruiker bent, hangt af van de grootte van uw aansluiting:

U bent kleinverbruiker als u een gasaansluiting hebt met een capaciteit van maximaal 40m3(n) uur. En een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80 Ampère. Wat de capaciteit van uw aansluiting is, kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energienota. Komt u er niet uit? Vraag dan na bij uw energieleverancier wat de grootte van uw aansluiting is.

Energienota voor grootverbruikers

Grootverbruikers worden in principe elke maand afgerekend. Een maandnota bestaat dan uit de afrekening over het gerealiseerde energieverbruik van de afgelopen maand en een voorschot op het energieverbruik van de lopende maand.

Energienota voor kleinverbruikers

Voor kleinverbruikers zijn er drie verschillende energienota's:

  • Termijnbedrag
  • Jaarafrekening
  • Eindafrekening

Wat is een Termijnbedrag?

Met een termijnbedrag betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energienota. Uw termijnbedrag wordt op basis van uw verwachte energieverbruik berekend. Dat totale bedrag wordt gedeeld door 12 maanden. Op de jaarafrekening worden de betaalde termijnbedragen verrekend met uw werkelijke verbruik.

Wat is een jaarafrekening?

Eén keer per jaar krijgt u de jaarafrekening. Het energiebedrijf weet dan precies:

  • hoeveel energie u dat jaar hebt verbruikt;
  • hoe duur de energie was;
  • hoeveel geld u iedere maand met het termijnbedrag hebt betaald.

En zijn dan 3 mogelijkheden:

  1. U hebt genoeg betaald: Het bedrag van de twaalf termijnbedragen samen is gelijk aan het bedrag van de jaarafrekening. Dan gebeurt er niets.
  2. U hebt te veel betaald: Het bedrag van de twaalf termijnbedragen samen is hoger dan het van de jaarafrekening. U hebt dus te veel betaald. Het bedrag dat u te veel hebt betaald, stort het energiebedrijf vanzelf terug op uw rekening. Het energiebedrijf kan het bedrag ook aftrekken van het termijnbedrag voor de volgende maand.
  3. U hebt te weinig betaald.Het bedrag van de twaalf termijnbedragen samen is lager dan het bedrag van de jaarafrekening. U hebt dus te weinig betaald. U krijgt dan een extra rekening voor het geld dat u nog moet betalen.

Wat is een eindafrekening?

Stapt u over naar een ander energieleverancier? Of bent u verhuisd? Dan krijgt u een eindafrekening. Dat is een rekening van uw oude energieleverancier. Daarin staat hoeveel gas of elektriciteit u precies hebt verbruikt. En of u daarvoor nog geld moet bijbetalen. Op basis van uw meterstanden wordt uw verbruik berekend.