Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ik wil een kleinere aansluiting voor elektriciteit. Hoe werkt dat?

Hoeveel u betaalt aan netbeheerkosten hangt af van hoe groot uw aansluiting is. Hoe groter de aansluiting hoe hoger uw kosten. Wilt u besparen op uw netbeheerkosten? Dan kunt u kijken of een kleinere aansluiting bij u past. U moet dan eerst vaststellen of een kleinere aansluiting voldoende is om het elektriciteitsverbruik in uw bedrijf aan te kunnen.

Let op:

  • Is uw aansluiting voor elektriciteit 3x25A of kleiner? Dan kunt u niet op uw netbeheerkosten besparen. Het tarief voor een kleinere aansluiting dan 3X25A is namelijk hetzelfde als een 3x25A aansluiting.

Neem contact op met een erkend installateur. Die kan bepalen of een kleinere aansluiting mogelijk is. De kleinere aansluiting moet namelijk wel passen bij het energieverbruik van uw apparaten. Zo voorkomt u bijvoorbeeld dat de stroom uitvalt. De kosten van het onderzoek van de installateur betaalt u zelf.

Ik wil mijn aansluiting laten verkleinen. Hoe regel ik dat?

Wilt u uw aansluiting laten verkleinen? Vraag dan aan uw netbeheerder om een offerte. Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleggen en onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitskabels. In de offerte moet een duidelijk overzicht staan van de kosten. Laat de netbeheerder de aansluiting verkleinen door een ander bedrijf? Dan moet de netbeheerder u dit laten weten.

Weet u niet wie uw netbeheerder is? Kijk dan op www.eancodeboek.nl  en vul uw postcode en huisnummer in.

Wat kost het verkleinen van een aansluiting?

In de offerte van de netbeheerder moet een inschatting staan van de werkelijke kosten. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan de kosten voor een nieuwe aansluiting van dezelfde grootte, of capaciteit. Het kan zijn dat uw oude aansluiting verwijderd moet worden. Daar moet u dan extra voor betalen.

Heeft u de offerte van de netbeheerder? Dan kunt u bepalen of verkleinen nut heeft.

Let op: Tot voor kort moest uw netbeheerder u volgens de wet binnen 18 weken aansluiten. Dit geldt ook voor een bouwaansluiting of wijzigingen aan de aansluiting. Denk aan het vergroten, verkleinen of verwijderen van de aansluiting. Na een uitspraak van het Europese Hof gaat de ACM nu uit van een redelijke aansluittermijn. Afhankelijk van de situatie kan de netbeheerder hiervan afwijken. De netbeheerder moet wel zijn best doen voor een zo kort mogelijke termijn. De ACM gaat een nieuwe, maximale aansluittermijn bepalen. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.