Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoe kom ik aan een nieuwe aansluiting voor elektriciteit?

Als u in uw bedrijf elektriciteit wilt gebruiken, heeft u een aansluiting op het elektriciteitsnetwerk nodig. Hoe u dit precies regelt hangt af van hoeveel elektriciteit u nodig heeft. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in MVA, Mega Volt Ampère:

 • voor aansluitingen tot 10 MVA moet u bij uw netbeheerder zijn
 • voor aansluitingen groter dan 10 MVA mag u zelf een bedrijf kiezen.

Hoe vraag ik een aansluiting tot 10 MVA aan?

U vraagt deze aansluiting aan bij uw netbeheerder.

 • Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul dan de postcode en het huisnummer van uw bedrijf in op de website eancodeboek.nl
 • Uw netbeheerder is verplicht om u binnen een redelijke termijn aan te sluiten.
 • Vraag daarom de aansluiting ruim van tevoren aan bij uw netbeheerder.

Wat kost een nieuwe aansluiting tot 10 MVA?

Vraag een offerte van uw netbeheerder. In de offerte staan:

 • de vaste aansluitkosten die u één keer moet betalen. Dit bedrag hangt af van hoe groot uw aansluiting is. Dit is de eenmalige aansluitvergoeding.
 • de kosten voor het aanleggen van de elektriciteitskabel. De eerste 25 meter zitten in de aansluitvergoeding. Is er meer kabel nodig, dan betaalt u een vaste prijs per meter.

Heeft u speciale wensen? Dan mag u aan uw netbeheerder vragen om maatwerk te leveren. Hiervoor moet u in overleg treden met uw netbeheerder.

Welke regels gelden bij maatwerk?

Als u speciale wensen heeft, kan u de netbeheerder vragen om maatwerk. Er gelden daarbij wel enkele regels:

 • uw netbeheerder mag een ander bedrag rekenen voor de eenmalige aansluitvergoeding. Hij overlegt dat met u.
 • uw netbeheerder gebruikt hiervoor een standaard factuur
 • uw netbeheerder berekent een prijs voor het maatwerk. Hij maakt een begroting van de verwachte kosten. Dit zijn de voorcalculatorische kosten. U moet kunnen zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Hoe vraag ik een aansluiting groter dan 10 MVA aan?

U kunt een offerte vragen bij uw netbeheerder of een ander bedrijf. Het kan zijn dat een ander bedrijf de aansluiting goedkoper voor u kan aanleggen. Het andere bedrijf moet wel voldoende deskundig zijn om de aansluiting aan te leggen.

Wat kost een nieuwe aansluiting groter dan 10 MVA?

Laat u de aansluiting aanleggen door uw netbeheerder?

Dan komt de aansluitvergoeding tot stand in overleg tussen u en de netbeheerder. Er gelden enkele regels:

 • uw netbeheerder gebruikt een standaard factuur
 • uw netbeheerder berekent een prijs voor het maatwerk. Hij maakt een begroting van de verwachte kosten. Dit zijn de voorcalculatorische kosten. U moet kunnen zien hoe de kosten zijn opgebouwd.

Laat u de aansluiting aanleggen door een ander bedrijf?

Dan betaalt u uw netbeheerder wel een vergoeding voor het waarborgen van de veiligheid van het net. Hoeveel u moet betalen is niet vastgelegd. Vraag uw netbeheerder hoe duur dit is.

Hoe lang duurt het?

Bent u een kleinverbruiker met een aansluiting tot en met 3 x 80 A? Dan moet uw netbeheerder u aansluiten binnen 18 weken nadat u de offerte accepteert. Of binnen 12 weken als hij niet hoeft te graven. Vraag daarom de aansluiting ruim van tevoren aan bij uw netbeheerder.

Wordt uw nieuwe aansluiting groter dan 3 x 80 A, maar kleiner dan 10 MVA? Dan geldt op dit moment een redelijke aansluittermijn. De netbeheerder moet wel zijn best doen voor een zo kort mogelijke termijn.

Bent u een grootverbruiker? Neem dan contact op met uw netbeheerder en vraag naar de mogelijkheden.