Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat is salderen? En hoe werkt het?

U wekt zelf duurzame energie op. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een windmolen. Een deel van deze energie verbruikt u zelf. De rest levert u terug aan het openbare net. Maar als de zon niet schijnt, of als het niet waait hebt u ook energie nodig. U verbruikt op dat moment meer dan dat u zelf opwekt. Deze energie krijgt u van uw energieleverancier.

Wat is salderen?

Op uw energierekening staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van uw energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Levert u zelf energie aan het openbare net? Dat trekt uw leverancier van de door hem geleverde energie af. Deze aftreksom heet salderen.

In de wet staat niet meer hoe en wanneer uw energieleverancier moet salderen. Vaak staat dat wel in uw contract. Eerst stond in de wet dat salderen jaarlijks moet. Daarom stond dat ook zo op onze website. Wij vinden het nu nog steeds wenselijk dat uw energieleverancier saldeert over uw jaarverbruik en op de jaarafrekening.

Begin 2023 behandelt de Tweede Kamer een voorstel om verplicht jaarlijks salderen weer in de wet te krijgen. Dit voorstel komt van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Wanneer het ingaat, is nog niet bekend. Tot die tijd kan de ACM helaas niet ingrijpen.

Er gelden een aantal regels:

  • Niet alle energie die u teruglevert telt mee voor het salderen. Er is een grens vastgesteld. Dit heet de salderingsgrens.
  • Levert u meer terug? Dan krijgt u een terugleververgoeding.
  • U levert de energie terug via dezelfde aansluiting waarmee u energie krijgt.
  • U moet zijn aangemeld via Energieleveren.nl 
  • Hebt u een slimme meter? Deze meet direct wat u verbruikt en teruglevert.
  • Deze regels gelden alleen voor kleinverbruikers. U bent kleinverbruiker als u een elektriciteitsaansluiting hebt van maximaal 3x80 Ampère. Uw energiebedrijf kan u vertellen welke aansluiting u hebt. Hebt u een grotere aansluiting dan 3x80 Ampère? Dan kunt u met een energiebedrijf zelf afspraken maken over het salderen.

Regels

Wat is de salderingsgrens?

De salderingsgrens is de maximale hoeveelheid elektriciteit die u mag salderen. De salderingsgrens is de hoeveelheid elektriciteit die u van uw energieleverancier geleverd hebt gekregen tijdens de salderingsperiode. U kunt dus nooit meer salderen dan wat u geleverd hebt gekregen.

Levert u meer terug dan uw energiebedrijf levert?

Dan krijgt u een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Het energiebedrijf geeft u hiervoor een terugleververgoeding. Uw energiebedrijf bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.