Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat is salderen? En hoe werkt het?

U wekt zelf duurzame energie op. Bijvoorbeeld via zonnepanelen of een windmolen. Een deel van deze energie verbruikt u zelf. De rest levert u terug aan het openbare net. Maar als de zon niet schijnt, of als het niet waait hebt u ook energie nodig. U verbruikt op dat moment meer dan dat u zelf opwekt. Deze energie levert uw energiebedrijf.

Wat is salderen?

Op uw energienota staat hoeveel energie u geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die u hebt teruggeleverd afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen.

Uw energieleverancier moet salderen op de jaarafrekening. Dus niet per kalenderjaar. Het mag niet per deel van het jaar, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Er gelden nog meer regels:

  • Niet alle energie die u teruglevert telt mee voor het salderen. Er is een grens vastgesteld. Dit heet de salderingsgrens.
  • Levert u meer terug? Dan krijgt u een terugleververgoeding.
  • U levert de energie terug via dezelfde aansluiting waarmee u energie krijgt.
  • U moet zijn aangemeld via Energieleveren.nl.
  • Hebt u een slimme meter? Deze meet direct wat u verbruikt en teruglevert.
  • Deze regels gelden alleen voor kleinverbruikers. U bent kleinverbruiker als u een elektriciteitsaansluiting hebt van maximaal 3x80 Ampère. Uw energiebedrijf kan u vertellen welke aansluiting u hebt. Hebt u een grotere aansluiting dan 3x80 Ampère? Dan kunt u met een energiebedrijf zelf afspraken maken over het salderen.

Let op:

Wij vinden dat salderen per jaar moet. Maar op dit moment (augustus 2022) zijn de regels niet duidelijk genoeg. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat probeert hier zo snel mogelijk duidelijkheid over te geven.

Regels

Wat is de salderingsgrens?

De salderingsgrens is voor iedereen anders. Het is de hoeveelheid energie die u van het energiebedrijf geleverd hebt gekregen. In de rekensom voor salderen geldt deze hoeveelheid energie als grens. U kunt dus nooit meer salderen dan de hoeveelheid energie die u geleverd hebt gekregen. Hoe hoog uw salderingsgrens is vindt u terug op uw energienota.

Levert u meer terug dan uw energiebedrijf levert?

Dan krijgt u een terugleververgoeding. Na het salderen blijft er nog een hoeveelheid energie over. Het energiebedrijf geeft u hiervoor een terugleververgoeding. Uw energiebedrijf bepaalt zelf de hoogte van de terugleververgoeding.