Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Ik wil terugleveren. Wat moet ik doen?

Wat is het terugleveren van elektriciteit?

U wilt zelf elektriciteit opwekken, bijvoorbeeld met een zonnepaneel op uw dak. Deze elektriciteit kunt u zelf gebruiken, maar u kunt het ook invoeden op het elektriciteitsnet. Dat noemen we terugleveren.

Wilt u elektriciteit terugleveren?

Geef aan uw energieleverancier door dat u wilt gaan terugleveren. U hoeft geen nieuw contract af te sluiten als u wilt gaan terugleveren. Meld ook bij uw netbeheerder dat u gaat terugleveren

Is de aansluitwaarde van de installatie groter dan 3x16 ampère?

Meld u aan bij de netbeheerder voordat u de installatie gaat gebruiken.

Is de aansluitwaarde van de installatie kleiner of gelijk aan 3x16 ampère?

Meld u aan binnen één maand na ingebruikname van de installatie bij de netbeheerder.

Hoe meldt u zich aan?

Dit kan via energieleveren.nl. De netbeheerder registreert alle aansluitingen. En de netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Door u aan te melden kan de netbeheerder noodzakelijke wijzigingen doorvoeren in het net.

Aanmelden op de website energieleveren.nl

Welke meter moet u hebben?

Ferraris-meter

Hebt u een analoge meter (Ferraris-meter)? Deze Ferraris-meter loopt automatisch terug als u elektriciteit teruglevert aan het net. Dan hoeft u deze niet te vervangen.
Bij salderen wordt uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken. Gaat u alleen salderen? Dan kunt u deze meter laten hangen.

Slimme meter

Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast uw elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de teruggeleverde elektriciteit.

Wilt u een slimme meter? Vraag deze aan bij uw netbeheerder. U kunt om een zogenaamde prioriteitsplaatsing vragen.

De netbeheerder plaatst de slimme meter gratis. Vraagt u zelf om een slimme meter? Dan kunnen er wel kosten aan de plaatsing verbonden zijn. De netbeheerder mag dan voor de plaatsing van de slimme meters voor elektriciteit en gas samen maximaal EUR 72,60 vragen. Hebt u geen gasaansluiting? Dan kost de plaatsing van de slimme meter voor elektriciteit maximaal EUR 67,76. De netbeheerder plaatst de slimme meter binnen drie maanden.

Hebt u vragen over uw meter of het terugleveren van elektriciteit? Neem dan contact op met uw netbeheerder.

Let op bij een meter met een dubbeltelwerk voor dag- en nachttarief

Hebt u een meter met een dubbeltelwerk? En hebt u een contract met uw energieleverancier met apart tarief voor dag- en nachtverbruik? Vraag dan aan uw energieleverancier hoe uw teruglevering wordt verrekend met uw dag- en nachtverbruik.