Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoe weet ik of mijn groene stroom echt groen is?

Bij veel energiebedrijven kunt u kiezen uit twee soorten elektriciteit: grijze stroom en groene stroom. Alle elektriciteit die wordt opgewekt, gaat via het elektriciteitsnet naar uw huis. U kunt niet zien of dat grijze of groene stroom is. Het energiebedrijf moet u vertellen welke stroom u krijgt.

Wanneer is stroom groen of grijs?

Waar de elektriciteit vandaan komt bepaalt of het groene of grijze stroom is.

Groene stroom komt van:

  • zonnecollectoren
  • windmolens
  • waterkrachtcentrales
  • afvalverbranders (biomassa-installaties)

Grijze stroom komt van:

  • kolencentrales
  • gascentrales
  • kernreactoren

Hoe kan ik controleren of ik groene stroom krijg?

Uw energieleverancier stuurt u informatie over de soort stroom die u het afgelopen jaar hebt gekregen. Deze informatie staat in het stroometiket. U krijgt uw stroometiket ieder jaar na 1 mei van uw energieleverancier. Ook als u grootverbruiker bent. Het stroometiket zit bij uw jaarrekening. U kunt het stroometiket ook op de website van uw energieleverancier opzoeken.

Hebt u een contract afgesloten voor groene stroom?

Op het stroometiket ziet u precies welke afkomst de groene stroom had. Met het stroometiket kunt u controleren of de energieleverancier u daadwerkelijk groene stroom levert.

Wat kunt u doen als de energieleverancier niet of niet voldoende groene stroom heeft geleverd?

Bespreek uw klacht eerst met de energieleverancier. Probeer samen een oplossing te vinden. Lukt dit niet? Dan kunt u overwegen om naar een advocaat of juridisch adviseur te gaan. Of u kunt overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier.

Let op: overweegt u om over te stappen? Ga dan na of de energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening mag brengen. Kijk hiervoor in de algemene voorwaarden bij uw contract.

Wordt de energieleverancier ook gecontroleerd?

De energieleverancier wordt gecontroleerd door ACM. De energieleverancier kan alleen met de Garantie van Oorsprong aantonen dat de geleverde stroom groen is geweest. Zo’n Garantie van Oorsprong wordt uitgegeven door de officiële instantie, VertiCer. ACM controleert of de energieleverancier bij alle groene stroom die geleverd is, de juiste soort en hoeveelheid Garanties van oorsprong zijn gebruikt.