Kruimelpad

Concurrentie in de financiële sector

Wat doet de ACM op het gebied van de financiële sector?

De ACM houdt toezicht of bedrijven in de financiële sector zich aan de mededingingsregels houden. Daarnaast zien wij toe op een aantal specifieke regels die voor bedrijven in de financiële sector gelden. 

Toegang tot betaalsystemen

Steeds meer nieuwe betaalmethodes en betaaldiensten komen op de markt. Dit is goed voor de concurrentie en betekent meer keuze voor consumenten en bedrijven. Betaaldienstverleners zijn afhankelijk van toegang tot de achterliggende betaalsystemen. Wij letten erop dat deze toegang niet onnodig wordt beperkt of geweigerd.

Toegang tot een rekening bij een bank

Om op de markt actief te kunnen zijn, hebben betaaldienstverleners een betaalrekening nodig bij een bank. Wij controleren of de toegang tot deze rekeningen voor de betaaldienstverlener niet-discriminerend is. Ook letten we erop of de toegang voldoende uitgebreid is om betaaldiensten aan te bieden.

Toezicht op interbancaire vergoedingen

Als consumenten pinnen of een creditcard gebruiken, betaalt de bank van de winkelier een vergoeding aan de bank van de consument. Deze vergoeding heet de interbancaire vergoeding. De hoogte van de interbancaire vergoedingen is gemaximeerd. Ook mogen banken en betaalkaartschema’s geen voorwaarden stellen die de concurrentie onnodig beperken. Wij controleren de hoogte van de interbancaire vergoedingen in Nederland en houden toezicht op deze voorwaarden.

Monitor Financiële Sector (MFS)

Naast bovengenoemde taken willen wij proactief de concurrentie in de financiële sector stimuleren. Dit doen wij door middel van de marktonderzoeken van de Monitor Financiële Sector (MFS). Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe consumenten makkelijker kunnen overstappen van financiële aanbieder. Of door te bestuderen welke knelpunten nieuwe aanbieders ervaren als ze actief willen worden in Nederland. De resultaten van een marktonderzoek publiceert de ACM op haar website. Vaak gaat dit gepaard met aanbevelingen gericht aan beleidsmakers of aan de sector zelf.

Meld het bij de ACM

Denkt u dat bedrijven in de financiële sector zich niet aan de regels houden? Meld dit dan bij ons.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.