Kruimelpad

Concurrentie in de financiële sector

Wat doet de ACM op het gebied van de financiële sector?

De ACM houdt toezicht of bedrijven in de financiële sector zich aan de mededingingsregels houden. Daarnaast ziet de ACM toe op een aantal specifieke regels die voor bedrijven in de financiële sector gelden. Deze specifieke regels worden hieronder kort uitgelegd.

Toezicht op betaalsystemen

Consumenten kunnen op steeds meer manieren elektronisch betalen. Bijvoorbeeld met PIN, contactloos, PayPal, iDeal of creditcard. Betaaldienstverleners zijn afhankelijk van de achterliggende betaalsystemen. Om toegang tot deze systemen te krijgen moeten de betaaldienstverleners voldoen aan voorwaarden. Aanbieders van betaalsystemen bepalen die voorwaarden. De ACM let erop dat deze voorwaarden de concurrentie niet onnodig beperken.

Toezicht op interbancaire vergoedingen

Als consumenten pinnen of een creditcard gebruiken, betaalt de bank van de winkelier een vergoeding aan de bank van de consument. Deze vergoeding heet de interbancaire vergoeding. De hoogte van de interbancaire vergoedingen is gemaximeerd. Hierdoor wordt voorkomen dat winkeliers en consumenten te veel betalen voor het gebruik van betaalkaarten zoals een creditcard. Ook mogen banken en betaalkaartschema’s geen voorwaarden stellen die de concurrentie onnodig beperken. De ACM controleert de hoogte van de interbancaire vergoedingen in Nederland en houdt toezicht op deze voorwaarden.

Monitor Financiële Sector (MFS)

De ACM wil, naast de bovengenoemde taken, proactief de concurrentie in de financiële sector stimuleren. Dit doet de ACM door middel van de marktonderzoeken van de Monitor Financiële Sector (MFS). Bijvoorbeeld door te onderzoeken hoe consumenten makkelijker kunnen overstappen van financiële aanbieder. Of door te bestuderen welke knelpunten nieuwe aanbieders ervaren als ze actief willen worden in Nederland. De resultaten van een marktonderzoek publiceert de ACM op haar website. Vaak gaat dit gepaard met aanbevelingen gericht aan beleidsmakers of aan de sector zelf.

Meld het bij de ACM

Bent u van mening dat bedrijven in de financiële sector zich niet aan de regels houden? Meld dit dan aan de ACM.

 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.