Kruimelpad

Concurrentie in de financiële sector

Toezicht interbancaire vergoedingen en voorwaarden

Als consumenten pinnen of een creditcard gebruiken, betaalt de bank van de winkelier een vergoeding aan de bank van de consument. Deze vergoeding heet de interbancaire vergoeding, ook wel de afwikkelingsvergoeding genoemd. De hoogte van deze interbancaire vergoeding is gemaximeerd, zodat dat winkeliers en consumenten niet te veel betalen voor het gebruik van betaalkaarten. Ook mogen banken en betaalkaartschema’s geen voorwaarden stellen die de concurrentie onnodig beperken. De ACM controleert de hoogte van de vergoedingen en houdt toezicht op de voorwaarden.

Aan welke regels moeten banken, betaalkaartschema’s en winkeliers zich houden?

Er zijn nieuwe concurrentieregels ingegaan inzake betaalsystemen. Hieronder leggen wij de grootste veranderingen uit. Ook vindt u onderaan een aantal veelgestelde vragen en handige links.

De interbancaire vergoeding (afwikkelingsvergoeding) is gemaximeerd

Dit betekent dat er voor binnenlandse betalingen niet meer in rekening mag worden gebracht dan: EUR 0,02 gemiddeld per nationale debetkaarttransactie en 0,3% voor nationale creditcardtransacties.

Voor Europese betalingen met een Nederlandse component is de maximale interbancaire vergoeding voor een debetkaarttransactie vastgesteld op 0,2% per transactie. En voor betalingen met een creditkaart is dit 0,3%

De ACM controleert of er geen te hoge vergoedingen in rekening worden gebracht.

Licentieverlening

Betaalkaartschema’s en banken mogen niet afspreken om geen betaalkaarten aan consumenten uit te geven die elders binnen de EU wonen. Ook mogen ze niet afspreken om kaarten die elders in de EU zijn uitgegeven te weigeren.

Co-badging mag wel

Betaalkaartschema’s en banken mogen niet verbieden om kaarten uit te geven waarop meer dan één betaalmanier of -merk zit. Bijvoorbeeld een creditcard die je ook als debetkaart kunt gebruiken. Dit beperkt namelijk onnodig de concurrentie en keuzevrijheid. En het staat innovatie en nieuwe toetreders in de weg.

Informatie over geaccepteerde betaalkaarten

Besluit een winkelier alleen bepaalde type betaalkaarten te accepteren? Dan moet de winkelier op een duidelijke manier de consument hierover informeren. En wordt dit duidelijk zichtbaar aan de ingang van de winkel en aan de kassa aangegeven.

Sturingsregels mogen niet meer

Betaalkaartschema’s en banken mogen winkeliers niet verbieden om bepaalde betaalkaarten gunstiger of minder gunstig dan andere betaalkaarten te behandelen.

Veelgestelde vragen over interbancaire vergoedingen en voorwaarden


Relevante wet- en regelgeving

Vragen of melding doen?

Heeft u vragen? Of wilt u melding doen van een bedrijf dat zich niet aan de regels houdt? Neem dan contact op met de ACM.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.