Kartelafspraken

Kartels herkennen en melden

Wat is een kartel? En wanneer heeft u ermee te maken?

Bericht van een concurrent op uw voicemail: ‘Ik hoor dat klant X ook bij jullie een offerte heeft aangevraagd. Even over hebben?’ Waarschijnlijk wil de concurrent u spreken over de prijs en de verdeling van toekomstige opdrachten. U kunt zo betrokken raken bij een kartel.
Kartels kunnen verschillende vormen hebben. De deelnemers wisselen concurrentiegevoelige informatie uit, bijvoorbeeld:

  • voorgenomen prijzen en tarieven
  • verdeling van de markt en klanten
  • informatie over de omzet
  • marktaandeel
  • voorgenomen acties, kortingen of productvernieuwingen

Bedrijven die zulke informatie uitwisselen, maken eerlijke concurrentie onmogelijk. Kartels maken producten en diensten onnodig duur en beperken de ondernemersvrijheid. Ze houden vernieuwingen tegen, beperken de keuzes van bedrijven en consumenten en verzwakken de concurrentiekracht van Nederland.

Wanneer heeft u te maken met een kartel? Bekijk de voorbeelden van kartels en test uw kennis met de kartelcheck.

Als u te maken heeft met een kartel

Er zijn altijd mensen die weten van verboden afspraken. Heeft u een vermoeden dat andere bedrijven een kartel vormen? Dan raden wij u sterk aan dit bij de ACM te melden. Dat levert ons waardevolle informatie op, waarmee we een onderzoek kunnen starten. U kunt in vertrouwen tips en meldingen aan ons doorgeven. Wilt u weten wat de ACM met uw tip doet? Directeur Michiel Denkers legt het uit in een video.

Twijfelt u? Ook met vragen kunt u bij ons terecht. Ieder beetje informatie kan ons helpen kartels te bestrijden. Wij gaan zorgvuldig en vertrouwelijk met uw gegevens om.

Hoe meldt u een kartel?

U kunt op 3 manieren een melding bij ons doen.

Lees meer over anoniem melden.

Als u zelf in een kartel zit

Zit of zat u zelf in een kartel? Lees dan hoe u hoge boetes kunt ontlopen door uw kartel bij ons te melden.

Kartelafspraken zijn verboden

Een kartel is een afspraak tussen bedrijven om niet met elkaar te concurreren. Bijvoorbeeld door hogere prijzen te vragen of afzetgebieden te verdelen. Kartels lijken op korte termijn winstgevend, maar de risico’s zijn groot. De ACM spoort kartels op en stopt ze. Bedrijven kunnen tot tientallen miljoenen euro’s boetes krijgen, personen tot 900.000 euro.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.