Voorbeelden van afspraken over duurzaamheid

Welke afspraken over duurzaamheid kunnen een probleem zijn?

Afspraken tussen bedrijven kunnen de concurrentie op verschillende manieren beperken. Zulke afspraken zijn verboden. Ook als het erom gaat duurzamer te ondernemen. U moet zelf bekijken of uw afspraken aan de regels voldoen. Vraag u bij alle afspraken af: wat betekenen ze voor de concurrentiemogelijkheden? Welke gevolgen hebben ze voor consumenten? En u moet kunnen bewijzen dat uw afspraken nodig zijn om samen te werken aan duurzaamheid.

5 voorbeelden van afspraken uit de praktijk

1. Afspraken maken over verkoopprijzen

Het komt voor dat ondernemers afspraken maken over verkoopprijzen of kortingen. Of over de manier waarop ze kosten doorberekenen in de eindprijs.

Voorbeeld - afspraak over duurzaamheid: verkoopprijzen

2. Samen de omvang van het aanbod beperken

Soms spreken ondernemers af bepaalde producten van de markt te halen, omdat ze niet duurzaam genoeg zijn. Winkels willen ze bijvoorbeeld niet meer verkopen. Fabrikanten stoppen of beperken de productie.

Voorbeeld - afspraak over duurzaamheid: verkoopbeperking

3. Samen de kwaliteit van het aanbod aanpassen

Ondernemers kunnen afspreken producten duurzamer te maken door ze aan te passen. Of door ze op andere manieren te produceren. Denk aan andere grondstoffen, betere werkomstandigheden voor productiemedewerkers of een prettiger leven voor dieren.

Voorbeeld - afspraak over duurzaamheid: productaanpassing

4. Afspraken maken over bijkomende zaken

Afspraken gaan niet alleen over producten of diensten. Ze kunnen ook gaan over dingen die daarmee te maken hebben. Werken met statiegeld is bijvoorbeeld makkelijker als verpakkingen dezelfde maten hebben en van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.

Voorbeeld - afspraak over duurzaamheid: bijkomende zaken

5. Samenwerken aan onderzoek en ontwikkeling

Het kan handig zijn als bedrijven samen onderzoek doen. U vraagt u misschien af hoe een bepaald product duurzamer geproduceerd kan worden. Of hoe u een duurzaam product in de handel kunt brengen.

Voorbeeld - afspraak over duurzaamheid: onderzoek en ontwikkeling

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.