Foute incassobrief

Hier ziet u een voorbeeld van fouten in een incassobrief. Plus een uitleg.

Laat u niet onnodig bang maken
Incassobureaus zijn geen deurwaarder. Incassobureaus mogen zelf niet dagvaarden en kunnen ook geen beslag leggen op uw eigendommen. Ze mogen u ook niet agressief benaderen. Als de vordering terecht is, mogen ze enige druk uitoefenen om te zorgen dat u snel betaalt. Een korte betalingstermijn mag. Maar laat u niet bang maken door wetsartikelen of gerechtelijke taal.

1
Onduidelijk
Het moet duidelijk zijn bij wie u een open-staande rekening hebt, en sinds wanneer. En om welk product of dienst het gaat.
2
Te hoge incassokosten
Incassokosten hebben een wettelijk maximum. Met de Rekenhulp Incassokosten ziet u wat u maximaal moet betalen.
3
Teveel rente
De wettelijke rente bij consumentenaankopen is 2% per jaar (sinds 1 januari 2015) over de hoofdsom. De ondernemer mag alleen hogere rente rekenen als hij dat van tevoren met u had afgesproken. Of als dat in zijn algemene voorwaarden stond voordat u een overeenkomst sloot.
4
Onwettige kosten
Er mogen naast de wettelijke incassokosten en rente geen andere kosten in rekening worden gebracht.
5
Onterechte btw
Alleen als de oorspronkelijke schuldeiser niet btw-plichtig is, mag een incassobureau u btw rekenen. Maar alleen over de wettelijke incassokosten.
6
Verplichte waarschuwing
Een ondernemer moet u waarschuwen voordat hij incassokosten mag rekenen. In de waarschuwing moet staan dat u nog 14 dagen tijd krijgt om te betalen zonder bijkomende kosten. En hoeveel die kosten zullen zijn. De waarschuwing ziet er meestal uit als een betalingsherinnering en wordt ook 14-dagenbrief genoemd.
7
Ontoelaatbare druk
Dit mag een incassobureau niet. Een deurwaarder mag dit ook niet zonder u te waarschuwen.
8
Maatregel die niet mag
Alleen een deurwaarder mag dagvaarden. Die moet de dagvaarding persoonlijk aan u afgeven. Dagvaarden via een email of brief mag sowieso niet.
9
Maatregel die niet mag
Dit kan en mag een incassobureau niet. Alleen een deurwaarder kan naar de rechter stappen. Maar hoe een rechter zal oordelen staat niet vast. Het kan zijn dat u in uw gelijk staat.
10
Te agressief
Pas na een veroordeling door de rechter kan een deurwaarder eventueel beslag leggen.
11
Te agressief
Pas na uitspraak van een rechter kan een deurwaarder iets verhalen. Maar laat u daardoor niet bang maken om een vordering te betalen die niet klopt of onterecht is.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.