Kruimelpad

Reizen en vakanties verkopen

Pakketreizen aanbieden: boekingen vóór 1 juli 2018

Verkoopt uw bedrijf pakketreizen aan consumenten? En ligt het boekingsmoment vóór 1 juli 2018? Dan gelden de volgende wettelijke regels, ook als de reis ná 1 juli 2018 valt.

Ligt het boekingsmoment op of na 1 juli 2018? Dan gelden andere regels.

Wat is een pakketreis?

Een pakketreis (georganiseerde reis) duurt minimaal 24 uur of bevat minimaal 1 overnachting. Hij bestaat uit minimaal 2 reisdiensten: bijvoorbeeld vliegticket en hotel, of: vervoer en excursie.

Een los geboekt vliegticket is geen pakketreis. Een autovakantie met alleen accommodatie ook niet.

Combineert u losse reisdiensten en verkoopt u ze als 1 geheel? Bijvoorbeeld een vlucht en overnachtingen in een hotel? Dat is ook een pakketreis. U hebt dan verplichtingen als reisorganisator.

Verkoopt u pakketreizen? De reisorganisator is aansprakelijk voor de pakketreis vanaf het boekingsmoment. U bent aansprakelijk voor de bemiddeling tussen consumenten en de reisorganisator, en voor de boeking. Maar bent u een Nederlandse tussenpersoon (reisbureau of bemiddelingssite) voor een buitenlandse reisorganisator? Dan bent u als reisorganisator verantwoordelijk voor de hele pakketreis.

Uw verplichtingen bij pakketreizen

Bij een pakketreis hebben reizigers meer rechten dan bij losse reisdiensten. U moet:

Annulering en aanpassing van pakketreizen

Consumenten mogen hun pakketreis wijzigen of annuleren. Zelf mag u alleen onder strikte voorwaarden opzeggen of wijzigen. Hieronder leest u waar u op moet letten.

Opties op pakketreizen

U bepaalt zelf of consumenten op een pakketreis een optie kunnen nemen. En binnen welke termijn ze de reis dan gratis kunnen annuleren. Biedt u deze mogelijkheid aan? Vertel consumenten dan vooraf wat u doet als de termijn afloopt en u niets van ze hebt gehoord: annuleren of boeken.

ACM Consuwijzer: informatie voor consumenten over reizen .

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.