Energiecoöperaties die duurzame energie aanbieden
Energiecoöperaties die duurzame energie aanbieden
Bent u een energiecoöperatie en biedt u bijvoorbeeld een investering in zonnepanelen via de postcoderoosregeling aan? Of heeft u een windpark waarbij de consument kan investeren in een windmolen? Dan moet u zich aan de volgende regels houden.Vrije leverancierskeuze
Is er bij de investering ook sprake van energielevering aan de klant? Dan moet de klant altijd zelf zijn energieleverancier kunnen kiezen. Dit betekent ook dat de klant zonder belemmeringen weer bij de energieleverancier weg kan.Welke informatie moet ik als coöperatie geven?
Belangrijk is dat u bij het aanbod klanten goed informeert over het totale kostenplaatje van de duurzame investering en de voorwaarden. Informeer in ieder geval over:- Het verschil in kosten voor de klant tussen het wel of niet energie afnemen van de specifieke leverancier waar de coöperatie mee samenwerkt. En of deze kosten jaarlijks of eenmalig zijn.
- Hoe deze kosten zich verhouden tot de verwachte opbrengst van de investering die de klant doet in het duurzame product. De hoogte van deze kosten mag geen drempel vormen om over te stappen naar een andere energieleverancier.
- Hoe de klant kan opzeggen en wat de voorwaarden hierbij zijn. Deze informatie moet u geven vóórdat de klant de overeenkomst aangaat.