Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Uw tip of melding doorgeven aan de ACM

Denkt u dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt? En gaat het om regels waarop wij toezicht houden? Alle informatie kan ons helpen overtredingen te stoppen. Neem dus vooral contact met ons op.

Wat u kunt melden bij ons

Meldingen moeten gaan over de regels waarop wij toezicht houden. Misleidt een bedrijf bijvoorbeeld klanten? Of voldoet uw energieleverancier niet aan de regels? Of vermoedt u dat concurrenten een kartel vormen? Maken zij bijvoorbeeld samen afspraken over prijzen of over klanten? Of maakt een bedrijf misbruik van zijn economische machtspositie? Alle informatie kan ons helpen om overtredingen te stoppen.

Waar u kunt melden bij ons

Waar u bij ons uw melding doet, hangt af van uw situatie:

Als consument melden

Vanuit een bedrijf melden

U kunt als bedrijf, ondernemer of werknemer van een bedrijf online melden dat een bedrijf zich niet aan de regels houdt.

U kunt ons ook bellen op 070 72 22 000 (optie 2) op werkdagen van 13.30 tot 16.00 uur. Wij nemen dit gesprek niet op. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw privacy en persoonsgegevens.

Wilt u uw naam extra afschermen, omdat u risico’s voorziet? Bijvoorbeeld voor uw baan of uw bedrijf? Bel alleen dan via 070 722 2500 onze Inlichtingeneenheid. Dit kan op werkdagen van 9.00 tot 17:00 uur. Daarbuiten is dit nummer zoveel mogelijk bereikbaar. Wij nemen dit gesprek niet op. Uw persoonsgegevens blijven bij de medewerkers van de Inlichtingeneenheid. Dit staat in de Werkwijze informanten ACM.

Wilt u helemaal anoniem blijven? Meld dan online, maar vul uw persoonsgegevens niet in. Uw persoonsgegevens zijn dan niet bekend bij de ACM. Wij kunnen u dan alleen niet om verdere informatie over uw melding vragen.

Uw eigen deelname aan een kartel melden

Zit uw bedrijf in een kartel en wilt u daarmee stoppen? Of gaf u zelf opdracht voor verboden afspraken met concurrenten en wilt u dat goedmaken? Wij helpen u hierbij.

Als u zelf uw deelname aan een kartel bij ons meldt, krijgt u misschien geen boete of een lagere boete. Dit heet clementie aanvragen. Bespreek de mogelijkheden met ons clementiebureau.

Bescherming als klokkenluider

Gaat uw melding over uw (ex-)werkgever of opdrachtgever? Of over een bedrijf waar u mee werkt of werkte? Dan bent u misschien een ‘klokkenluider’.

Als u klokkenluider bent, krijgt u automatisch speciale bescherming van de Wet bescherming klokkenluiders. De wet beschermt u dan tegen nadelige gevolgen van uw melding en tegen bepaalde aansprakelijkheid.