Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Meer onderzoek nodig naar West-Brabantse ziekenhuisfusie

Door de fusie tussen Stichting Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Stichting R.K. Ziekenhuis St. Franciscus te Roosendaal worden de keuzemogelijkheden voor (toekomstige) patiënten en zorgverzekeraars  mogelijk beperkt. Daarom heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten dat voor deze fusie een vergunning is vereist. Als de ziekenhuizen besluiten een vergunning aan te vragen, volgt  onderzoek door ACM naar de gevolgen van de fusie voor patiënten en zorgverzekeraars. 

Na de fusie krijgen de ziekenhuizen een sterke positie in West-Brabant. Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van ACM: “Uit het tot nu toe verrichte onderzoek blijkt dat patiënten van deze ziekenhuizen, het andere ziekenhuis als eerste of tweede alternatief zien. De fusie vermindert daarom de keuzemogelijkheden voor deze patiënten en de zorgverzekeraars.”

Een belangrijke vraag in het eventuele vervolgonderzoek is of de zorgverzekeraars in staat zijn om voor hun verzekerden een zo goed mogelijke prijs/kwaliteit voor de zorg te bedingen bij het fusieziekenhuis. De zorgverzekeraars zijn hier optimistisch over. De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) heeft vanuit haar landelijke visie ACM vooralsnog laten weten dat zij hieraan twijfelt.

Zoals gebruikelijk heeft ACM bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geraadpleegd.

ACM beoordeelt bij fusies en overnames of er een machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. ACM kan in dat geval voorwaarden verbinden aan een fusie of een fusie verbieden. Het is verboden een concentratie tot stand te brengen voordat ACM hiervoor toestemming gegeven heeft.

Zie ook

Meer in deze zaak